Afbeelding
Foto:

D66 onderuit
met geleende motie

RIJSSEN – D66-fractievoozitter Herman Klein Velderman ging dinsdagavond compleet onderuit met het indienen van een motie ter bescherming van de kleine veehouders.

De democraat manoeuvreerde zichzelf in een onmogelijke positie door een motie in te dienen die hij niet zelf had opgesteld maar had geleend van zijn Enschedese collega Vic van Dijk. Klein Velderman wilde steun van de gemeenteraad voor duurzame veehouders en houders van kleine runderrassen die door de nieuwe fosfaatwetgeving in de knel zouden komen.

Vragen
De andere raadsleden kwamen daarop met een spervuur aan kritische vragen en opmerkingen aan het adres van de indiener van de motie. Bij zijn repliek verdwaalde Klein Velderman al tamelijk snel in de antwoorden die hij op de vele vragen wilde geven maar lang niet aan alles toe kwam.

Russisch
Dit zette bij de andere fracties kwaad bloed. "Een motie in het Russisch steun ik niet omdat ik hem niet begrijp," zei VVD-fractieleider Frans Noordam. "Deze motie van D66 begrijp ik ook niet, dus ik kan hem niet steunen."

Intrekken
SGP-fractievoorzitter André Scheppink ging de D66-motie te kort door de bocht. Het ging hem te ver om alleen de grote veehouders de schuld van alles te geven. "Zoek een oplossing voor héle sector, dat is beter," aldus Scheppink. CDA-raadslid Henk Nijkamp en CU-fractieleider Jan Berkhoff zeiden dat het probleem dieper lag dan D66 in de motie bedoelde. Zij raadden Klein Velderman dan ook sterk aan om de motie in te trekken.

1 stem
Klein Velderman volhardde echter manhaftig in zijn standpunt. "Ik heb er moeite mee dat raadsleden mij verwijten dat ik er geen verstand van heb, toch vragen blijven stellen. Waarom stel je de vraag, terwijl je zelf het antwoord al weet?" Het dringende advies om de ingewikkelde motie in te trekken nam hij niet over. Bij de stemming bleek hij de enige die zijn motie steunde.