Afbeelding
Foto:

Twente Insite gaat door na verwijdering Facebook

ENSCHEDE - Voetbalsite Twente Insite gaat door na een vervelende tegenslag afgelopen week. Eigenaar Martin Vos kreeg vorige week maandag een onaangename verrassing toen zijn Facebook-pagina 'twenteinsite' ineens uit de lucht was. Nu, een week later, zit hij nog steeds met zijn handen in het haar.

Op www.twenteinsite.nl publiceert Vos onder meer wedstrijdverslagen, nieuws, interviews en geruchten over FC Twente. Hoewel de site zelf ook veel bezoekers trekt, kwam 72 procent hier via Facebook. Toen Vos op maandag 22 mei keek was zijn Facebook-pagina geheel verdwenen. Bezoekers kregen te zien dat deze 'tijdelijk verwijderd' was. Er is nu een nieuwe pagina opgezet om lezers alsnog op de hoogte te houden van het laatste FC Twente nieuws: facebook.com/fctwenteinsite

Geen reden
Over de aanleiding van het verwijderen tast Vos in het duister. Contactpogingen mislukten; een week later heeft hij nog geen antwoord gehad. Het blijft dus speculeren over de beweegredenen om de pagina offline te halen. Een copyright-claim zou voor de hand liggen, maar de site probeert met de grootste zorg de inhoud samen te stellen: "Zo worden geen teksten zomaar overgenomen en ook over foto's zijn duidelijke afspraken."

Zuur
De verwijdering van de Twente Insite Facebook-pagina is zuur, ook vanwege de timing. Zo had de pagina bijna 40.000 volgers. Vos begon zeven jaar geleden met de website www.twenteinsite.nl en dit groeide door van een hobby tot echt werk. "Ik loop dus ook direct inkomsten mis, waar ik momenteel niets aan kan doen", zo verzucht hij. Hij probeert nu zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het verdwijnen van de pagina. De hoop is dat hij zoveel mogelijk lezers vast kan houden. Met de redactie is hij volop aan het brainstormen over mogelijkheden om de volgers vast te houden, zoals verlotingen op de nieuwe pagina. Ook werd een ludieke pop-up advertentie gemaakt om de verwijdering onder de aandacht te brengen.

Wijze les
De verwijdering is ook een wijze les op het gebied van ondernemerschap. Iets wat in zeven jaar tijd opgebouwd is, kan binnen een dag ineens ten onder gaan. Afhankelijk zijn van de willekeur van een bedrijf als Facebook blijkt dus een echt risico te zijn voor de ondernemer.

Afbeelding