Afbeelding
Foto:

Een gelukkig mens

RIJSSEN/ALMELO – Tijdens mijn kortdurende verblijf in het Reggeborchziekenhuis was ontmoette ik Jan als mijn maatje op de zelfde ziekenkamer.

Wie is Jan en waarom straalde het geluk van zijn gezicht af? Jan is een vrijgezel van 84 jaar en woont in het verzorgingshuis Groot Schulenburg in Almelo. Zijn geluk bestaat onder andere dat hij veel aandacht ontvangt van iedereen die met deze vriendelijke man in aanraking komt.

Familie
Te beginnen met zijn nog enige in leven zijnde rechtstreekse familielid, de dochter van zijn enige zus, die samen met haar man en met hun getrouwde dochter zich iedere dag weer volledig inzetten voor hun oom tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis. Dagelijks brengen ze schone kleding en zorgen met liefde voor de oude oom.

Kleurplaten
Zijn kamer was zelfs getooid met kleurplaten van de kleinkinderen van zijn nicht. Bij het ontvangen had hij een stralende blik. Maar naast zijn familie was er op het spreekuur een gaan en komen van buren, kennissen en vrienden. Af en toe kreeg hij zoveel bezoek dat hij na het spreekuur direct ging slapen en doorsliep tot de volgende morgen. Ook met zijn verpleegsters was Jan goede maatjes, ging er in de nacht af-en toe iets mis, dan werd Jan liefderijk verschoond en met een aai over zijn bol van de dames sliep hij dan weer met een lach in.

Werk
Jan had 50 jaar gewerkt bij de ABTB (Algemene Boeren en Tuinders Bond voor de uitgifte van landbouwproducten. Als we s'morgens wakker werden riep Jan: "hij is Dick van Otje van Potje uit Rijssen. Wij hebben gelukkig weer goed geslapen'' Bij mijn vertrek uit het ziekenhuis wenste Jan mij het allerbeste met de woorden ''jammer dat je gaat, maar gelukkig ga ik morgen ook weer naar huis''. Een bevoorrecht mens!

Dick Tukkers