Afbeelding
Foto:

Frans Noordam lijsttrekker VVD Lokaal

RIJSSEN-HOLTEN - De leden van de VVD in Rijssen-Holten hebben Frans Noordam unaniem gekozen als lijstrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Noordam is de huidige fractie voorzitter van de VVD Lokaal die in de 25 leden tellende gemeenteraad 3 zetels bezet. Noordam was ook in 2014 de lijsttrekker voor de VVD in 2014 en kwam toen in de raad samen met zijn partijgenote Esther Dijk.

Het liberale geluid in de raad werd aanvankelijk ook vertolkt door Rob de Koe die in 2014 met één zetel in de gemeenteraad kwam met zijn partij Lokaal Liberaal. De Koe stapte in 2012 uit de VVD-fractie wegens inzichtverschil over uitblijvende verjonging van de VVD-fractie.

De Koe
Begin vorig jaar sloot De Koe zich met Liberaal Lokaal weer aan bij de VVD. De nieuwe fractie noemt zich vanaf dat moment VVD Lokaal. Volgens De Koe was er in de praktijk nauwelijks verschil tussen de VVD en Lokaal Liberaal. Toch was er duidelijk verschil tussen de oppositionele toonzetting van de VVD en Lokaal Liberaal die over het algemeen wat milder. De Koe zette zich ook minder af tegen het behoudende Rijssense klimaat en ondertekende zelfs het coalitieakkoord.

Debater
Dat Noordam terugkeert in de nieuwe gemeenteraad is voor het debat een grote opsteker. Hij is namelijk in staat om het vuur in de politiek flink op te stoken. Nog onlangs haalde hij zich de woede op de hals van Gemeentebelang-voorman Wim Muller vanwege diens deelname aan het College van B en W. GB ging bij de coalitievorming akkoord met de zondagswinkelsluiting voor de huidige zittingsperiode. In het debat over de zondagsopenstelling van de winkels in Holten zei Noordam quasi per ongeluk dat de letters GB stonden voor Grote Bedrieger. GB zou het ideaal van de zondagopenstelling hebben verkwanseld voor deelname aan het huidige college met daarin GB-wethouder Jan Aanstoot. Muller legde Noordam uit dat een coalitieakkoord altijd een compromis is. "Daarin spreek je met elkaar zaken af. Wij zijn ermee akkoord gegaan en ik vraag me af: zijn wij grote bedriegers als we ons houden aan onze beloftes?"