Afbeelding
Foto:

Mooie aanwinst voor Rijssens Brandweermuseum

RIJSSEN – Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR) krijgt er extra rijdend materieel bij: een brandweerwagen uit 1964 uit het Gelderse Gendt.

Een brandweerwagen met museale waarde; zo typeren de vrijwilligers en oud-brandweerlieden van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen de nieuwe aanwinst. De wagen is nog niet in Rijssen, maar is voorlopig ondergebracht in een opslagloods van een fruitteler in de omgeving van Gendt.

Jeep
De brandweerwagen is eigenlijk een Willy Jeep FC170 die omgebouwd is tot personeel-materiaalvoertuig en heeft tot 1981 dienst gedaan. Door contacten met de Rijssense brandweer kwam het brandweerkorps van Gendt er achter dat in Rijssen een Internationaal Brandweermuseum dat vrijwillige chauffeurs heeft met een groot rijbewijs die met de brandweerwagen kunnen rijden.

Voorwaarde
Ook de brandweermusea van Hellevoetsluis en Borculo hadden belangstelling voor het bijzondere voertuig, maar het korps van Gendt zocht naar een museum dat ook daadwerkelijk met het voertuig wil gaan rijden. Omdat Rijssen aan die voorwaarde kan voldoen is de bijzondere brandweerwagen met bijbehorende motorspuit voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven.

Belevenis
Het IBR/Rijssens Museum heeft al geruime tijd een brandweerwagen ter beschikking van het publiek. Vooral voor kinderen is een rit met de brandweerwagen een ware belevenis. De wagen wordt bij speciale gelegenheden ook gebruikt om mensen te vervoeren van de attracties in het Volkspark naar het museumterrein.

Uitdaging
De nieuwe brandweerwagen zal binnen afzienbare tijd naar Rijssen gehaald worden door enkele enthousiaste oud-brandweerlieden. Wanneer dat zal gaan gebeuren is nog niet bekend. Wel zal de wagen bij aankomst in Rijssen eerst grondig moeten worden nagezien voor hij de echt de weg op kan. Overigens blijft het rijden op een brandweerwagen van een dergelijk bouwjaar ook een uitdaging op zich. De wagens uit de beginjaren zestig hebben niet veel comfort. Alleen het allernoodzakelijkste is aanwezig. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de stuurbekrachtiging.