Afbeelding
Foto:

Een veilig thuis in Rijssen

RIJSSEN - Mohammad Alkaderi is (31) is in het jaar 2015 gevlucht vanuit de grote Syrische stad Hasaka met 82.000 inwoners, omdat in dit gebied regelmatig schermutselingen plaats vinden tussen de Koerdische strijders en het Syrische leger.

In februari 2017 zijn Mohammad zijn vrouw en hun twee kinderen (een meisje van 7 jaar en een jongen van 5 jaar) via gezinshereniging naar Nederland gekomen. Hun leven was iedere dag in gevaar en daarom werd er uitgezien naar een veilige haven vooral voor hun kinderen. Na aanvankelijk uit te zijn geweken naar Turkije, vertrok Mohammad naar het AZC in Ter Apel, vervolgens naar Zwolle en opnieuw naar het AZC in Ter Apel en tenslotte naar het AZC in Zeewolde.

Nieuw leven
Totdat hij 11 maanden geleden een huis kreeg aangeboden in Rijssen. De familie koos voor een verblijf in Nederland, omdat de drie broers van Mohammad al in Nederland woonden, respectievelijk in Holten, Rijssen en Rheden. De familie heeft het goed naar haar zin, ze zijn heel blij dat hun kinderen erg graag naar school gaan en zo veel contact krijgen met de andere leerlingen.

Contact
Voor de ouders die beiden een inburgeringscursus volgen, verlopende de contacten met de inwoners van Rijssen nog moeizaam, omdat ze de Nederlandse taal nog niet spreken. Toch willen ze hun toekomst in Nederland opbouwen en ze willen niet terug naar hun geboorteplaats. Mohammad heeft in Syriƫ de lagere school bezocht en is vervolgens gaan werken op het akkerbouwbedrijf van zijn vader. Ze vinden de Rijssense bevolking wel erg vriendelijk en dat waarderen ze erg. Ook krijgen ze veel hulp van vrijwilligers van Via Vie Welzijn die hun zoveel mogelijk bijstaan en wegwijs maken op vele terreinen. Om toch contact te zoeken met de plaatselijke bevolking wil Mohammad graag vrijwilligerswerk gaan doen bij Sportclub Rijssen.

Dick Tukkers