Afbeelding
Foto:

Oud-VVD-Kamerlid Oplaat wil staatssecretaris voor veteranen

RIJSSEN – Oud-Tweede Kamerlid Gertjan Oplaat (VVD) vindt dat er in een nieuwe kabinet een staatssecretaris voor veteranenzaken moet komen.

Hij zei dat zaterdag op de vervroegde Veteranendag van Rijssen-Holten in het Parkgebouw. Oplaat die al geruime tijd optreedt als pleitbezorger van de Nederlandse veteranen, was speciale spreker op de plaatselijke jaarlijkse Veteranendag.

Respect
Volgens Oplaat moet er in Nederland met veel meer respect worden omgegaan met de veteranen. "Dat zijn mensen die met inzet van het kostbaarste wat we hebben, namelijk ons leven, in actie zijn gekomen. En altijd vraag ik me dan af: als het erop aan zou zijn gekomen, zou ik dat dan ook gedurfd hebben? Zij wel en daarom verdienen zij ook groot respect."

Beschamend
Oplaat legde uit dat vooral zijn grootouders hem dat respect voor de veteranen hadden bijgebracht. "Mijn opa vond het altijd beschamend hoe snel sommige mensen veroordelend spraken over de verrichtingen van onze militairen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ben je erbij geweest, was dan altijd zijn vraag. Zo niet, dan past je terughoudendheid in je oordeel. Dat is mij altijd bijgebleven."

Srebrenica
Oplaat had geen goed woord over voor de laatdunkende behandeling van militairen die namens de VN in Srebrenica hun werk onder moeilijke omstandigheden met minimaal materiaal hadden moeten doen. "En als ik hoor hoe zo veel jaar na dato met veel kritiek wordt gesproken over de mariniers die indertijd een eind maakten aan de treinkaping bij Wijster, dan vraag ik me af: in wat voor land leven we eigenlijk? Als je militairen die het opnemen tegen terroristen en dat zijn mensen die over andermans leven beschikken, nu nog de les wilt lezen, dan vind ik dat ongepast."

Veteranennota
Het oud-Kamerlid pleitte ervoor om de Veteranennota van 2011 eens flink af te stoffen en een speciale staatssecretaris aan te stellen die de belangen van de Nederlandse oud-strijders op een goede manier behartigt. " Oplaat stelde vast dat de laatste jaren er steeds meer belangstelling is voor alle herdenkingsplechtigheden. "Ook komen ook steeds meer jongeren en dat is mooi."