Afbeelding
Foto:

Geslaagde vroege Veteranendag Rijssen

RIJSSEN – De vervroegde Veteranendag die zaterdag in het Parkgebouw in Rijssen werd gehouden is een groot succes geworden.

Er waren rond de dertig veteranen, waaronder elf jonge veteranen, die tegen de klok van half elf binnenliepen en verwelkomd werden door voorzitter Peter Mensink en Dianne Pas van het organiserende Comité Herdenkingen Rijssen. Namens het gemeentebestuur waren aanwezig locoburgemeester Roland Cornelissen en wethouder Bert Tijhof.

Vlaghijsen
Na een kop koffie met krentenwegge ging het gezelschap naar buiten voor de groepsfoto. Hierna werd de vlag gehesen door de op een na jongste veteraan Michel Bruggink en de op een na oudste veteraan J. Aufderhaar. Trompettist-scout Jan Dannenberg blies The Last Post en na het in achtnemen van een minuut stilte ter herdenking van de gevallen kameraden werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen.

Locoburgemeester
Hierna werd het gezelschap in het restaurant toegesproken door locoburgemeester Cornelissen, die zelf enkele jaren voorzitter is geweest van het Holtense herdenkingscomité. Cornelissen zei het bijzonder belangrijk te vinden dat ook plaatselijk de veteranendagen gevierd worden. "Onze veteranen, mannen en vrouwen, hebben zich ingezet bij acties in de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali ontmoeten elkaar altijd op een speciale manier. Ze weten van de acties waaraan ze hebben deelgenomen, maar ook van de pijn om de collega's die er niet meer bij zijn. Alle respect voor de mensen die zich hebben ingezet en nog steeds inzetten voor de vrede," aldus Cornelissen.

Witte Anjers
Samen met wethouder Bert Tijhof reikte hij namens het gemeentebestuur de Witte Anjers uit, het speciale waarderingsteken voor de Nederlandse veteranen. Voor de Witte Anjer kwamen in aanmerking: J. Bijkerk (Holten), F. E. J. Bouman (Holten), J. Dijkstra, K. J. J. Heukels (Holten), H. C. J. Hulsman (Holten), R. F. G. Oude Mulders, J. Stappenbeld, W. A. W. Struik, R. ten Wolthuis, H. F. J. van Woudenberg, M. Bruggink, J. Bredeweg en Henk Dijkstra (Laren). Hierna werd een warme toespraak gehouden oud-VVD-Tweede Kamerlid Gertjan Oplaat uit Markelo.