Afbeelding
Foto:

Onvergetelijke jubileumreis
Rijssens Mannenkoor naar Wenen

WENEN/ RIJSSEN – Ter van haar 90 jarig bestaan organiseerde het Rijssens Mannenkoor een jubileumreis naar Wenen. Speciaal voor de lezers van het Hart van Rijssen maakte Ina Proos als deelneemster aan deze reis onderstaande reportage.

Het Rijssens Mannenkoor vertrok vorige week dinsdag 14 juni met 5 bussen vol zangers en partners naar Wenen. De bus met belangstellenden was al op maandag vertrokken. Om precies zes uur was het vertrek vanaf de Parkeerplaats bij het Parkgebouw. Hoewel het een lange reis zou worden, was de stemming opperbest, en dat was nog zo toen men 's avonds bij Parkhotel Schönbrunn aankwam. Nadat de kamersleutels uitgedeeld waren, stond er in de prachtige eetzaal van dit 4-sterren hotel een diner klaar. Daarna zochten de meesten hun kamers op, want de volgende morgen was er al vroeg ontbijt omdat de bussen om half negen al weer klaarstonden om het gezelschap naar de boot te brengen voor een prachtige tocht over "die blaue Donau".

Vrij in Wenen
Daarna werd het gezelschap "losgelaten" in het centrum van Wenen. Het (inloop)concert in de schitterende Sint Peterskirche was het hoogtepunt van de tweede dag. Het Mannenkoor droeg hier voor het eerst de nieuwe lichtblauwe T-shirts. De kerk was tot de laatste plaats bezet, zodat er heel veel mensen genoegen moesten nemen met een staanplaats. Omdat de akoestiek van deze kerk geweldig is, genoten het talrijke publiek en de zangers zelf van een prachtig concert.Het bestuur had voor de invulling van de avond gezorgd voor een "Heurigen Abend" in een typisch Oostenrijks restaurant.

Donderdag
Donderdagmorgen kon men kiezen uit 2 programma's: een rondleiding door het paleis van keizerin Sisi (Schloss Schönbrunn) of een rondtoer per bus door Wenen onder begeleiding van een Nederlandse gids.
Van deze laatste gelegenheid maakte een groot deel van het gezelschap gebruik. Gereden werd o.a. langs het Hundertwasserhaus, het Rathaus, slot Belvedere en talrijke andere prachtige gebouwen die de stad Wenen rijk is. In de oorlog is er wel gebombardeerd, maar niet platgegooid zoals in zoveel andere Duitse steden.

Hoogtepunt
Na een voortreffelijke lunch in de Augustiner-keller maakte het gezelschap zich op voor het hoogtepunt van de reis, namelijk een optreden in het Musikverein. Dit gebouw uit 1863 (geschonken door keizer Frans Josef aan de Weense bevolking) is de belangrijkste muziekzaal van Wenen. Samen met het Wiener Männergesang-Verein zong het Rijssens Mannenkoor de sterren van de hemel. De zaal was tot de laatste plaats uitverkocht, terwijl de plaatsen toch 40 euro per stuk kostten. Maar aan de staande ovatie en het enthousiasme van het publiek, o.a. meezingen met het lied "Tulpen uit Amsterdam", was wel te merken dat men het prachtige concert zeer waardeerde. Samen met het Weense Mannenkoor werd er een grandioze feestavond georganiseerd in het hotel van het Rijssens Mannenkoor.

Vrijdag
Vrijdagmorgen werd het koor ontvangen op het stadhuis. Een lid van het college, namelijk de wethouder van Cultuur sprak zijn waardering uit dat het mannenkoor de moeite had genomen om te komen zingen in zijn prachtige stad. Nadat de uitwisseling van geschenken aan het gemeentebestuur had plaatsgevonden, werden er een paar liederen gezongen. Ook burgemeester Arco Hofland, die samen met wethouder Beens de reis meemaakte, sprak enkele waarderende woorden voor de ontvangst op het stadhuis.Hierna zat het bezoek aan Wenen er al weer op en ging het koor vrijdagmorgen op weg naar Neurenberg. Onderweg werd de Abdij van Melk bekeken en na een lange rit kwam men aan in hotel Maritim in Neurenberg.

Keulen
Zaterdagmorgen ging het gezelschap richting Keulen. 's Middags werd er een inloopconcert gegeven in de prachtige Dom van Keulen. In restaurant Haverkamp in Markelo was het slotdiner. Het is voor het bestuur elke keer weer een uitdaging om een reis te organiseren, maar alle koorleden en hun partners waren het er over eens dat deze jubileumreis naar Wenen wel een hoogtepunt was in de (reis)geschiedenis van het koor.

Dick Tukkers