Afbeelding
Foto:

Het doel van Lisa:
Het Bouwgilde

RIJSSEN - In de serie Ons Doel praten we met leerlingen van regionale scholen, veelal over hun overstap naar het voortgezet onderwijs en de wensen voor hun latere loopbaan. Deze week komt Lisa uit Almelo aan het woord.

Lisa uit Almelo, 19 jaar, volgt een BOL opleiding Middenkader Functionaris Bouw in het pand van Bouwgilde aan de Reggesingel in Rijssen waarin ook het ROC van Twente is gevestigd. Het gaat hier om niveau 4. Met een diploma op zak van deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken als calculator, werkvoorbereider of uitvoerder bij een bouwbedrijf of bedrijf in de timmerindustrie. Ook is het mogelijk om bij een architectenbureau te gaan werken.

Opleiding
De opleiding duurt 4 jaar. Het 1e en 2e jaar wordt er veelal theorie gegeven en volg je gedurende 12 weken stage. Het 3 e jaar wordt er minder theorie gegeven en werken de leerlingen veel aan projecten zowel alleen als in groepsverband. In het 4 e jaar worden er hoofdzakelijk stages gelopen waarna het eindexamen volgt.

Einde in zicht
Lisa zit momenteel in het 3e jaar. Ze is niet het enige meisje in de klas, ze zijn met z'n drieën. Ze heeft haar VMBO opleiding gevolgd op Pius X College in Almelo. Lisa vond AutoCad leuk en dat is mede een reden voor haar geweest om een bouwkundige opleiding te gaan volgen. Haar vader en broer werken ook in de bouw. Dus ze is er mee opgegroeid.

Opdrachten
Wat Lisa vooral leuk vindt aan de opleiding, zijn de opdrachten om bijvoorbeeld een huis te ontwerpen. Onlangs kregen de leerlingen een opdracht om een droomhuis te ontwerpen. Dit wordt uitgevoerd met programma's zoals AutoCad, SketchUp en Revit. Tijdens de afgelopen 3 jaar heeft Lisa al diverse soorten stages gelopen zodat ze met ieder aspect van de bouw kennis maakt. Het 1 e jaar liep ze stage bij Goossen Te Pas Bouw B.V. in Almelo. Hier heeft ze diverse werkzaamheden op de bouwplaats mogen doen. Als enige meisje tussen de mannen, was dit voor haar geen probleem.Het 2 e jaar mocht ze stage doen bij Knuif Bouwcombinatie B.V. in Almelo. Hier heeft ze ook op de bouwplaats gewerkt, maar ook op kantoor waar ze mocht tekenen en de werkvoorbereiding doen. De stage die ze dit jaar heeft gevolgd, was bij Timmerfabriek Groothuis in Mariaparochie. Hier heeft ze op de afdeling calculatie gewerkt.

Het doel
Het doel van Lisa is om te gaan werken in de bouw. Maar wat precies, dat weet ze nog niet. Ze vindt het leuk om huizen te ontwerpen. Binnenhuisarchitectuur spreekt haar ook erg aan en het kan ook nog werkvoorbereiding worden. Ze kan dus nog alle kanten op met deze opleiding. Kijk ook op: www.bouwgilde.nu

Dick Tukkers