Afbeelding
Foto:

Trouwambtenaar Wim Mauritz
neemt afscheid als trendsetter

RIJSSEN – Wim Mauritz (71) heeft vorige week afscheid genomen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Rijssen-Holten.

Oud-brigadier der rijkspolitie Mauritz was ruim 12 jaar lang trouwambtenaar. Tijdens een gezellig samenzijn bij de Brasserie-Uit nam Mauritz (midden met wit overhemd) afscheid van zijn collega's. Op de foto van links naar rechts Conno Vlaardingerbroek, Marianne Dannenberg, Rita Baan (Burgerzaken), Erik Brinks (hoofdgemeentebode), Marian de Rooij, Jenny Voortman, Maryon van der Weiden, Hermien Elkink (Burgerzaken) en Gerrit Dannenberg (niet op de foto).
Hermien Elkink gaf een overzicht van Mauritz' loopbaan als trouwambtenaar. Daarbij wees ze erop dat Mauritz trendsetter is geweest bij het oprekken van de pensioengerechtigde leeftijd voor trouwambtenaren in Rijssen-Holten. Die leeftijdsgrens lag eerst bij 65 jaar, maar bij Wim Mauritz is zijn periode drie keer met twee jaar verlengd. Volgens Hermien Elkink past het opschuiven van de leeftijdsgrens helemaal in de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij de pensioengerechtigde leeftijd ook bij 67 jaar is komen te liggen. "Zolang iemand goed functioneert, hoeft dat geen belemmering te zijn," aldus Elkink.
Mauritz zei met enige weemoed afscheid te nemen omdat hij zelf nog wel wat langer had door willen gaan. "Anderzijds, aan alles komt ooit een keer een eind, dus ook hieraan. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Over het algemeen is het sluiten van een huwelijk een feestelijke gebeuren, maar er is ook wel eens sprake geweest van emotionele toestanden en dat maakt dan toch wel indruk."
Ook bij huwelijksplechtigheden doen zich soms komische situaties voor. Mauritz memoreerde het voorval waarbij op Hotel Rijsserberg een bruidspaar de ringen liet brengen door de lievelingshond. "Het dier ging echter met bal waarin de ringen zaten het bos in, zodat gemeentebode Jan Lankamp er met gezwinde pas achteraan moest en even later met de hond onder de arm én de ringen weer terugkeerde, tot grote hilariteit van bruidspaar en gasten." College Jenny Voortman-Keizer had een gedicht voor Wim Mauritz gemaakt. Marianne Dannenberg-Baan overhandigde namens de collega's een cadeau.