Afbeelding
Foto:

Burgemeester Robben voorzitter Twentse Erven

LOSSER – Burgemeester Henk Robben van Wierden is de nieuwe voorzitter van de stichting Twentse Erven.

Robbens benoeming werd zaterdagmorgen officieel een feit op de donateursdag van de Twentse Erven die werd gehouden in Erve Kraesgenberg. Robben volgt zijn collega Michael Sijbom op die onlangs afscheid nam als burgemeester van Losser en een functie heeft aanvaard bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De Twentse Erven is een organisatie die het aanzien van het Twentse platteland op een verantwoorde manier wil behouden.

Agrarische sector
Burgemeester Henk Robben is oorspronkelijk afkomstig uit de agrarische sector. Hij zei met groot genoegen de voorzittershamer van de Twentse Erven van zijn voorganger over te nemen. "Omdat ik mij zeer verbonden voel aan het platteland, hoefde niet lang na te denken toen ik voor deze functie werd gevraagd."

Waardevol
Volgens Robben doet een organisatie als de Twentse Erven waardevol werk voor het behoud van cultuurhistorische waarden in Twente. Hij is in het al betrokken geweest bij verschillende projecten, "dus ik weet welke afwegingen er gemaakt moeten worden om waardevolle zaken te behouden."

Heitkamp
De Twentse Erven maken gebruik van zogenaamde buurtgidsen die de ontwikkelingen in de zes Twentse buurten scherp in de gaten houden. Een van hen, Philip Heitkamp (Dinkelland, Losser, Oldenzaal) gaf een impressie van zijn werkzaamheden en ervaringen.

Restauratie
Heitkamp is eigenaar van een restauratiebureau dat gespecialiseerd is in het herstellen van oude boerderijen. Volgens hem zijn eigenaren van waardevolle panden en objecten over het algemeen best enthousiast te maken voor het behoud ervan. "Als iets op de nominatie staat om afgebroken te worden, gaan we het gesprek aan. We wijzen ze op de mogelijkheden die er zijn en in veel gevallen willen ze meewerken."

Kennis
Heitkamp wees erop dat het zeer belangrijk is om de historische waarde van panden en objecten boven water te krijgen. "Die kennis is in de meeste gevallen volop aanwezig bij de historische verenigingen."