Afbeelding
Foto:

Hofland: "Wat is er mis met salami in de Twente Agenda?"

RIJSSEN – "Wat is er mis met salami?" Die vraag stelde burgemeester Arco Hofland donderdagavond aan VVD-raadslid Rob de Koe.

De leden van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen (ABZM) discussieerden over het al dan niet meedoen aan de zogenaamde Agenda van Twente. Dat is een lijst met plannen en investeringen opgesteld door de Regio Twente én waarvoor de Twentse gemeenten vooraf een bedrag per inwoner op tafel moeten leggen.

Wantrouwen
Het wantrouwen en de aarzeling bij de raads- en commissieleden was aanvankelijk zeer groot. De Koe (VVD Lokaal) was niet kapot van de gereduceerde bedrag van 5 euro dat burgemeester Hofland voorstelde. Er was een groter bedrag gevraagd, maar om druk op de ketel te houden, wilde Hofland niet ineens alles geven, maar een deel van het bedrag.

Salami
De Koe stak zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. "Dat kleinere bedrag doet mij toch denken aan de tactiek van de salami." Dat ontlokte burgemeester Hofland de vraag: "Wat is er mis met salami?" Volgens Hofland zou je de salami eigenlijk heel gunstig moeten beoordelen. "Salami is pittig. Daarmee kun je de hele maaltijd op smaak brengen. Dat kunnen wij door deze manier van werken ook in Twente doen."

Niet concreet
SGP-fractievoorzitter André Scheppink wilde eigenlijk nog niet tot betaling overgaan. "De Agenda van Twente is voor ons nog lang niet concreet genoeg. Ik zou het voorstel veel liever willen aanhouden tot in het najaar. Dan is wellicht meer bekend welke kant het opgaat met de Agenda van Twente. Reserveer die 5 euro per inwoner voor mijn par. Als dán straks blijkt dat er zeer concrete plannen op staan en waarmee je weet waar je aan toe bent, dan kunnen we het geld altijd nog overmaken. Maar als het tegenvalt ben je het geld kwijt, terwijl je daar veel andere en meer nuttige dingen mee kunt doen."

Scepsis
D66 vond de 5 euro bijdrage eigenlijk te weinig. Fractievoorzitter Herman Klein Velderman wilde nu al wel 15 euro. "Mocht het dan in toekomst allemaal vaag blijven met die Agenda van Twente, dan kun je er altijd nog uitstappen." Bij de andere partijen bleef de scepsis over de Twentse plannen echter voelbaar aanwezig.

Uit overtuiging
Toch vond CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff al te grote aarzeling ook niet goed. "Je stapt ergens met overtuiging in of niet. Je kunt het niet maken om er halverwege uit te stappen als het niet gaat zoals je had gedacht." Berkhoff was bereid om nu al 5 euro per inwoner op tafel te leggen. D66 vond 5 euro te weinig en de SGP zei er nog niet uit te zijn. Een meerderheid koos er echter voor om burgemeester Hofland niet met lege handen naar de Regio te laten gaan.

PvdA
PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink en GB-fractieleider Wim Muller gingen akkoord. "We doen mee, maar er moet wel snel duidelijkheid komen," aldus Muller. CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman kon zich de worsteling bij onder andere de SGP-fractie goed voorstellen, maar ging wel akkoord. Burgemeester Hofland zei blij te zijn dat over de kwestie het laatste woord nog niet gesproken was, "maar door mee te doen behouden we wel onze positie in Twente."