Stadsmuziek in de schildkerk

RIJSSEN - De Stichting Stadsmuziek Rijssen organiseert op zaterdag 8 juli een concert rond het carillon in de toren van de Schildkerk en het orgel in het stadhuis. De bekende trompettist Murice van Dijk speelt mee, zowel vanaf de toren als in het stadhuis.

Binnen de Stichting Stadsmuziek Rijssen zijn twee werkgroepen actief: een groep die de concerten in de Brusselzaal organiseert en een groep die activiteiten ontplooit rond het gemeentelijk carillon. Beiaardier Jan-Geert Heuvelman laat zich op 8 juli horen op het stadhuisorgel én op het carillon.

Informatie
Het concert start om 15.00 uur in de Brusselzaal, waar orgel en trompet samen en afwisselend zullen klinken in muziek van onder meer Vivaldi en Van Noordt. Daarna gaan de beide musici de toren van de Schildkerk op om het concert te vervolgen op beiaard en trompet met muziek van Clark en Telemann. Als luisterplaats is het plantsoen voor de bibliotheek geschikt. Het concert is afgelopen om 16.30 uur.

Uniek concert
De toegang tot dit unieke concert is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten. Na het concert is er de gelegenheid om een kijkje te nemen bij de speeltafel van de beiaard in de toren van de Schildkerk. De schildkerk bevindt zich aan de Schild 8 te Rijssen.

Carillon
Een carillon is een serie van minimaal 23 klokken die door middel van een klavier bespeeld kunnen worden. De klokken zijn gestemd en in rijen opgehangen in een toren. Een carillon kan handmatig worden bespeeld door de klavier, maar het kan ook worden bespeeld door een automaat of computer.