Afbeelding
Foto:

Grote belangstelling voor Land- en Tuinbouwbeurs

RIJSSEN - Op de eerste dag na de opening van de Land en Tuinbouwbeurs Oost Nederland waren er veel bezoekers. Zo'n 6.500 รก 7.000 mensen kwamen naar het terrein van landbouwer Erik Wessels aan de Elsenerveldweg in Rijssen, was er direct sprake van een ruime belangstelling met 6500 a 7000 bezoekers.

Een voordeel is dat de beurs goed zichtbaar is van de belendende snelweg en hierdoor zorgt voor mond op mondreclame. Op de middag van de tweede dag waren alle parkeerplaatsen bezet, ondanks de gestadig vallende regen. Ondanks deze drukte werd het verkeer ook in de piekuren om 13.00 uur en om 20.00 uur in goede banen geleid door de verkeersbegeleiders van Goedgeregeld Rijssen.

Brede insteek
Volgens organisator Johan Wolters zijn het niet alleen de tractoren, de mestinstallaties, de voerrobotten en alle nieuwe snufjes al dan niet computergestuurd op land en tuinbouwgebied die hier tentoongesteld zijn, maar ook richt de beurs zich op de gewone consument. Er is veel innovatie op land- en tuinbouwgebied, meer dan men wellicht direct zou denken. Daarnaast ligt er ook een steeds grotere nadruk op duurzaamheid.

Kringloop
Om deze consumenten te bereiken en de gewone consument vertrouwen te geven in de boer en het voedsel dat deze produceren in het teken van 'Farm to fork' waar bezoekers in de op het buitenterrein aanwezige tenten, kennis kunnen maken met de boeren om te luisteren nar hun verhalen waar hun voedsel vandaan komt en om te laten zien hoe de voedselkringloop werkt.

Ontmoeting
Tevens is de beurs een ontmoetingscentrum waar men veel bekende lotgenoten spreekt uit de wijde omgeving van deze beurs. Volgens organisator Wolters hebben de boeren een slechte tijd achter de rug door de lage melkprijzen de fosfaatheffing. Gelukkig voor deze doelgroep gaat de melkprijs weer omhoog zodat de boeren weer durven te investeren, Een onzekere factor blijft de aangekondigde fosfaatheffing, die is uitgesteld tot het jaar 2018.

Dick Tukkers