Afbeelding
Foto:

Samenwerking voor sanering asbest in bodem

RIJSSEN/HELLENDOORN - De Overijsselse gemeenten gaan zich samen inzetten om ook de bodem asbestvrij te maken. Afgelopen week sloten meerdere gemeenten een samenwerkingsovereenkomst voor dit doel. Naast Rijssen-Holten en Hellendoorn tekenden ook Haaksbergen, Twenterand, Wierden, Borne en Hof van Twente.

Het doel is om de komende jaren goede stappen te maken met het saneren van asbesthoudende grond in de provincie. Hierbij is een heldere taakverdeling zeer belangrijk om samen te werken aan een veilige leefomgeving.

Eternit
Het project Asbestbodemsaneringsopgave Overijssel 2016-2022 is gericht op zeer specifieke plekken. Het gaat hierbij namelijk om plekken die ooit verbonden waren aan de Eternitfabriek in Goor. Met name in Hof van Twente is hierdoor nog asbest in de bodem te vinden, ooit hier gedeponeerd als afval. Maar ook in Rijssen-Holten, Hellendoorn en de andere gemeenten zit nog asbest in de bodem. Het aanpakken van deze asbesthoudende gebieden is niet goedkoop; de Provincie Overijssel ontvangt hiervoor namelijk 38 miljoen euro van het Rijk.

Asbestvrij
De Provincie Overijssel is ook druk bezig om asbest in alle andere situaties te verwijderen. Zo wordt ook druk gewerkt om asbest in de daken van bedrijfspanden te verwijderen.