Afbeelding
Foto:

Twentse schrijvers prijzen CU voor dialectverkiezingsprogramma

RIJSSEN – De schrijvers van het Twentse streektaalmagazine 'n Niejn Bodbreef hebben zaterdagmiddag wethouder Bert Tijhof (CU) en CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff in het zonnetje gezet voor hun inspanningen te Twentse taal levend te houden.

Dat gebeurde bij recreatiecentrum Het Overveen van Henk en Ans Altena aan de Veendijk. De schrijvers van 'n Bodbreef houden iedere zomer een bijeenkomst ergens in Twente. Dit jaar was Het Overveen uitgekozen als locatie.

Twents
Voorzitter Joop Weber van de Twente Akademie sprak een speciaal dankwoord aan het adres van Tijhof en Berkhoff omdat zij niet alleen grote pleitbezorgers van mooie streektaal zijn, maar ook voor het feit dat zij hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen het Twents hebben laten vertalen. Vertaler Martin ter Denge was ook aanwezig en deelde in de hulde.

Durven
Weber zei het bijzonder te waarderen dat het al ruim 15 jaar lang lukt om één keer per jaar op gemeenteraadsniveau aandacht te vragen voor de streektalen. En dat gebeurt door een officiële raadsvergadering in de dialectmaand maart in de streektaal te houden. Volgens Weber is Rijssen-Holten daarin zeer te prijzen, omdat geen enkele andere gemeente in Nederland dat aandurft.

Raadsleden
Weber wees erop dat een dialectraadsvergadering niet alleen door Tijhof en Berkhoff tot stand kon komen. In hen dankte hij ook de andere raadsleden van Rijssen-Holten die de uitdaging zijn aangegaan de beraadslagingen in de streektaal te volbrengen. Beide politici lieten doorschemeren dat Rijssen-Holten weliswaar een lange traditie kent van dialectraadsvergaderingen, maar dat het ieder jaar weer opnieuw de vraag is of de dialectraad doorgaat. Volgens Jan Berkhoff is er nog steeds een meerderdheid die best één keer per jaar in de streektaal wil vergaderen, "maar het moet ieder jaar weer opnieuw bevochten worden in het presidium. Maar het is tot nog toe nog gelukt," aldus Berkhoff. Uit handen van voorzitter Joop Weber en secretaresse Alie van der Veer kregen ze een klein presentje aangeboden.