Afbeelding
Foto:

Orgelconcert door Sander van den Houten

RIJSSEN - Ook deze zomer organiseert de Koor- en Concert Commissie van de Hervormde Gemeente Rijssen een serie orgelconcerten in de Schildkerk. Nadat de muziekschoolleerlingen het spits afbeten op 30 juni, zal organist Sander van den Houten op zaterdag 15 juli een concert verzorgen op het Flentrop-orgel.

Sander van den Houten (1987) is vanaf april dit jaar benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee is hij de vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tot slot is hij de tweede organist van de Bovenkerk aldaar.

Prijzen
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Zuid-Holland). Hij deed mee aan een redelijk aantal concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant waarbij hij de derde prijs won, bij het ensembleconcours in Oude Tonge won hij de 2e prijs en het Buxtehudeconcours te Zierikzee won hij de eerste prijs.

Opleiding
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Informatie
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem onder andere naar veel landen zoals Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde. Het concert op 15 juli begint om 19.30. De toegang is gratis, er is tevens wel een collecte bij de uitgang. Op het programma staan onder andere het Preludium en Fuga in g-moll van J.S. Bach, diens koraalbewerking over 'O Mensch, bewein dein Sünde groβ' en Sonate 2 van F. Mendelssohn.