Afbeelding
Foto:

Veel belangstelling Verzet Kraakt

RIJSSEN – Er was donderdagavond veel belangstelling voor de documentaire over Nederlands grootste bankoverval en de expositie-uitleg van Henk Olthof op het Rijssens Museum.

Het was passen en meten om iedereen een plaats te geven in 'n Koffiehook van het Tweede Bouwhuis. Daar werd eerst de documentaire Civil Courage bekeken. Daarin werd een reconstructie getoond van de dramatisch verlopen bankoverval op het kantoor van de Nederlandse Bank in Almelo. Op 15 november 1944 werd ruim 40 miljoen gulden uit de Almelose bankkluis gehaald. Daarbij waren onder andere de Rijssenaren Willem en Gerard Meenks betrokken.

Olthof
Na de documentaire gaf Henk Olthof tekst en uitleg bij een aantal opmerkelijke zaken in de vitrines in de hal van de havezate. Daarin is ook een originele brief van Willem Meenks, die de vrachtwagen met de geldkisten bestuurde, te zien. Het is de laatste brief die Meenks aan zijn familie schreef voor hij werd omgebracht in het concentratiekamp Neuengamme.

Twee groepen
Omdat het aantal belangstellenden de verwachting verre overtrof, moesten de bezoekers in twee groepen naar de hal van de havezate. "Vooral bij de eerste uitlegronde van Henk Olthof was de hal mudvol," volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "We zijn heel blij dat er zo veel belangstelling voor de geschiedenis is, maar als we hadden geweten dat er zo veel mensen zouden komen, hadden we de avond anders ingedeeld. Dat hopen we in de toekomst ook te gaan doen, want een aantal mensen heeft niet veel meegekregen van de documentaire en de uitleg van Henk Olthof en dat is jammer."

Twentse samenwerking
Dannenberg noemt de exposities en de activiteiten rond Het Verzet Kraakt een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen de West-Twentse musea. "De bankoverval was in feite een mooi samenwerkingsvoorbeeld en zo veel jaar na dato laten we gezamenlijk zien wat de verzetsmensen van toen voor de vrijheid hebben over gehad."

In september start een theaterproductie over de bankoverval. De theaterbewerking zal worden opgevoerd op het Almelose Indiëterrein. Ook staat er nog een speelfilm over de bankoverval op stapel.