Geen vrijwilligers op taxi dagbesteding

HELLENDOORN - Per 1 januari rijden er geen vrijwilligers meer op de taxi's die mensen van en naar dagbesteding brengen. De gemeente probeerde de inzet van vrijwilligers te behouden, maar dit is uiteindelijk niet gelukt.

Volgens de gemeente strandde dit goede voornemen op juridische beperkingen. Daarom mag dit vervoer vanaf 1 januari 2018 niet meer door de vrijwilligers uitgevoerd worden. Bij een volgende aanbesteding van dit vervoer wordt de wens om vrijwilligers in te zetten wel opgenomen als prioriteit bij de toekomstige uitvoering.

Tegenstrijdig
Wethouder Johan Coes betreurt het dat de inzet van vrijwilligers niet meer mogelijk is. Dit zijn immers juist graag ontwikkelingen die de gemeente wil: betrokken inwoners die zich met plezier inzetten voor een ander. "En dan is het bijzonder jammer dat dat moet stoppen, omdat de nieuwe regels daar niet in voorzien. Daarom gaan we het bij de volgende aanbesteding opnieuw proberen."

Nieuwe aanpak
Per 1 januari verandert er dus een en ander voor de gebruikers. Zo gaan alle inwoners met een indicatie voor dagbesteding over naar één vervoerder, waar er nu nog drie actief zijn. Taxicentrale Witteveen (TCW) gaat dit uitvoeren. Vanaf 1 augustus 2018 wordt ook het leerlingenvervoer door TCW uitgevoerd. Daarmee worden de Regiotaxi, het vervoer van en naar dagbesteding (OMD) en het leerlingenvervoer ondergebracht bij dezelfde vervoerder. De veranderingen vloeien voort uit de Twentse Visie op Vervoer, waaraan 12 gemeenten meedoen. Doel daarvan was om alle vormen van speciaal taxivervoer beter op elkaar af te stemmen, waardoor zoveel mogelijk voorkomen wordt dat busjes en auto's leeg rijden.