Afbeelding
Foto:

Hoe voorkom je brandjes blussen op vakantie?

TWENTE - Op vakantie wil je genieten. Op een bosbrand, vlam in de paneen brandende bbq of brand door lekkende gasfles zit u niet te wachten. Goed nieuws: u kunt zelf veel brandleed voorkomen door een paar praktische tips in acht te nemen. De Brandweer Twente geeft ons advies.

Helaas zitten ongelukken van in een heel klein hoekje. Bijvoorbeeld tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit. Voordat u het weet, heeft u er zelf mee te maken. Met tips van Brandweer Twente zorgt u zelf voor een brandveilige vakantie.

Gasfles
Heeft u in uw caravan, camper of tent gasflessen? Let op de geldende richtlijnen. Laat ze jaarlijks controleren, schoonmaken en afstellen. Let erop dat gasflessen aangesloten zijn met een goedgekeurde slang en volgens de voorschriften van de fabrikant. Gebruik daarbij ook altijd een drukregelaar tussen fles en gasapparaat. Vervang deze drukregelaar minimaal om de vijf jaar. Vervang de slang ten minste om de twee jaar. Zet een gastoestel in een tent zeker niet te dicht bij brandbare materialen zoals tentdoek of andere makkelijk brandbare materialen zoals gordijnen of handdoeken. Ons advies: Zorg dat u altijd een brandblusser of een blusdeken bij de hand hebt. Laat het vullen van gasflessen over aan een erkend vulstations.

Barbecue en vuurkorven
Ongelukken tijdens barbecues of een vuurtje stoken komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Het blijft ook niet altijd beperkt tot een brandwond. Veiligheid heb je grotendeels zelf in de hand. Neem enkele goede tips in acht. Zo is het verstandig om de barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond te plaatsen, het liefst uit de buurt van spelende kinderen. Pas op met licht onvlambare kleding. Het aanmaken van de barbecue moet uitsluitend met houtskool of briketten, al dan niet met aanmaakblokjes. Gebruik géén brandbare stoffen zoals spiritus of benzine en houd altijd een brandblusser, emmer water of emmer zand bij de hand.

Voorkom natuurbrand
Een brandje in de natuur is zo gebeurd. Een nog brandende sigaret die weggegooid wordt in de bosjes, een glazen fles die op de parkeerplaats of bij de picknickbank achterblijft of droog gras dat in brand raakt door een uitlaat of katalysator van de auto. Berg daarom afval netjes op, gooi niet zomaar sigarettenpeuken weg en let op waar u de auto parkeert.

Meer advies
Heeft u vragen over brandveiligheid? Kijk eens op onze site www.brandweertwente.nl. Hier vindt u meer informatie en tips over een brandveilige vakantie. Uiteraard kunt u ook met uw vraag bij de Brandweer Twente terecht via 088-2567000 en kunt u vragen naar een medewerker van team Brandveilig Leven.