50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

Hypotheek voor starters?
Het is mogelijk!

NIJVERDAL - Overal lees je dat jongeren het op de woningmarkt moeilijk hebben. Toch komen er steeds meer mogelijkheden, juist voor starters die geen vast arbeidscontract hebben.

Als je voor het eerst een woning wilt kopen, komt er veel op je af. Een van de grootste uitdagingen is misschien wel het verkrijgen van een hypotheek. Door de huidige lage rente is het nu voor meer mensen mogelijk om een hypotheek te krijgen. De totale lasten voor een hypotheek zijn vaak aantrekkelijk in vergelijking met huren. Voor een hypotheek van € 150.000,- betaal je ongeveer € 540,- bruto per maand. Zie daar maar eens een woning voor te huren. Daarnaast bouw je ook nog vermogen op, doordat je in 30 jaar je volledige hypotheek moet aflossen. In 2017 kun je maximaal 101% van de marktwaarde van de woning financieren. Dat betekent dat je wel eigen geld moet inbrengen. Voor een woning van bijvoorbeeld € 150.000 moet je ongeveer € 7.500 eigen geld inbrengen. Een schenking van ouders biedt hier soms uitkomst.

Vast contract
Heb je een vast contract, dan kun je door je werkgever een werkgeversverklaring laten opstellen. Hierop geeft je werkgever precies aan wat je inkomen is. Je adviseur kan met dit inkomen uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Steeds vaker krijgen werknemers een tijdelijk contract (ook wel contract voor bepaalde tijd genoemd). Als de werkgever een intentieverklaring wil afgeven bij dit tijdelijke contract, is een hypotheekaanvraag geen probleem.

Verklaring
Bij een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden het tijdelijke contract bij beëindiging daarvan wordt opgevolgd door een vast contract. Als er geen intentieverklaring wordt
afgegeven, kan gekeken worden naar het gemiddelde inkomen in de laatste drie jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar.

Rekenvoorbeeld:
Inkomen 2014: € 27.000, Inkomen 2015: € 29.000, Inkomen 2016: € 25.000, Toetsinkomen (€ 27.000 + € 29.000 + € 25.000) / 3 = € 27.000,- gemaximeerd op € 25.000,-

Uitzend of payrol
Ook als je via een uitzendbureau of payrolcontract werkt, zijn er mogelijkheden. Je kunt dan een perspectiefverklaring aanvragen. Een perspectiefverklaring is een verklaring opgesteld door het uitzendbureau waarin naast je contract, ook gekeken wordt naar je toekomst op de arbeidsmarkt op basis van opleiding, werkervaring functie en vaardigheden. Met een perspectiefverklaring behandelen een groot aantal geldverstrekkers je aanvraag alsof je een vast dienstverband hebt. Dat betekent dat voor de berekening van je hypotheek uitgegaan wordt van het bruto jaarinkomen dat je
het afgelopen jaar verdiende. '

Voorwaarden
perspectiefverklaring
Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan een perspectiefverklaring. Zo moet je een flexibele arbeidsovereenkomst hebben bij één van de aangesloten uitzendorganisaties. Je werkt ten minste een jaar bij de huidige uitzendorgansitieof hebt een fase B overeenkomst conform de CAO voor uitzendkrachten. Tip: vraag de verklaring op tijd aan! De aanvraagtijd verschilt per uitzendbureau.

Veel mogelijk
Er is dus meer mogelijk dan je zou denken. Laat eens uitrekenen wat je kunt lenen. Je zou nog wel eens verrast kunnen worden.

Marco ten Zende
Financieel planner
www.adviesarena.nl