Afbeelding
Foto:

Arameërs houden Turkije in de gaten

ENSCHEDE – Door het toepassen van allerlei bestuurlijke kunstgrepen onteigent de Turkse regering in snel tempo christelijke kerken, kloosters en begraafplaatsen.

Voorzitter Aziz Beth Aho van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) hees woensdagavond in het verenigingsgebouw aan de Vlierstraat in Enschede de stormbal over de ontwikkelingen in Turkije. Beth Aho noemde als schrijnend voorbeeld de regio Tur Abdin in het zuidoosten van Turkije die grenst aan Syrië en Irak. "Minderheden kunnen zich laten erkennen als minderheid door zich te laten registreren. In dat geval behoud je het recht op kerkelijke gebouwen en de kloosters werden als het ware eigendom van de dorpen."

Intussen is Tur Abdin bij een herindeling opgegaan in de grootstedelijke gemeente Mardin. "Als een gemeente de grootstedelijke status krijgt, veranderen de onderliggende dorpen in stadswijken en vervallen de speciale rechten van de dorpen weer. Op die manier gaat het eigendomsrecht van de kerken via de grootstedelijke gemeente weer naar de Turkse regering. De christenen worden op die manier totaal rechteloos gemaakt." De ontwikkelingen in Turkije worden door de Aramese organisaties in ons land nauwlettend gevolgd. "Er zijn vragen gesteld in de Kamer, maar ook in het Europees parlement bij het debat over de toetreding van Turkije. Immers, ieder moment kan tegen onze mensen gezegd worden: jullie gaan eruit. Ook begraafplaatsen bij kloosters vervallen aan de staat."

De tweede spreker was de in Beiroet woonachtige Libanese Nederlander Elia Barsoum. Hij stelde vast dat de situatie voor christenen in Libanon er niet stabieler op geworden is. "Er zijn 6 miljoen vluchtelingen in Libanon. De angst voor de islamitische vluchtelingen neemt alleen maar toe. Wie vertrekt mag niet weer terugkeren. Bij de vluchtelingen ontbreekt vaak de nodige medische hulp en een ziekenhuis is niet voor alle mensen betaalbaar. Datzelfde geldt ook voor onderwijs. We moeten hen helpen." Barsoum pleitte voor meer samenwerking tussen de hulporganisaties. "Maken we geschiedenis of gaan we het alleen maar lezen?" was zijn indringende vraag.

Vanuit de zaal werd gevraagd welke concrete stappen Nederland zou kunnen ondernemen om het tij in het Midden-Oosten te keren. "Minister Koenders zegt dat er niets aan de hand is. Wel kunnen we als Nederlandse gemeenten partnerschappen aangaan met plaatsen in de gevarenzone. Je blijft op de hoogte, en ben je erbij als er iets misgaat."

Turkije en Libanon zijn altijd de poorten naar het westen geweest, maar deze poorten gaan nu dicht. Barsoum ze te vrezen dat deze mensen uiteindelijk naar West-Europa zullen komen. Maar het is beter als ze daar blijven." Hij pleitte ook voor het bewapenen van de christenen. "Zij mogen nu geen wapens hebben, zodat ze zich niet eens kunnen verdedigen."