Afbeelding
Foto:

Prima brandweerdag op Rijssens Museum

RIJSSEN – De brandweerdag van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen is een groot succes geworden.

Geholpen door het geweldig zomerweer trokken dinsdag vele ouders met kinderen naar het Rijssens Museum aan de Kasteellaan. Daar had de brandweer Twente een groot springkussen opgesteld waarvan veel kinderen volop gebruik van maakten.

Vlam in de pan
Ook de grote container van de brandweer Twente trok veel belangstelling. Twee brandweermannen gaven voorlichting over het voorkomen van brand. Maar ook over de risico's van koolmonoxide. "Heel vaak kom je nog geisertjes tegen in vakantiewoningen en caravans. Heel gevaarlijk! En daarom maken we ook graag gebruik van de gelegenheid om de mensen daar op een brandweerdag als vandaag te wijzen," aldus de woordvoerder van de brandweer. Ook de spectaculaire demonstratie vlam-in-de-pan trok veel bekijks.

Willy
Voor de allerjongsten was er een brandweerkleurplaat en een ballon. Daarnaast stond de Willy personeels- en materiaalwagen opgesteld, een brandweerwagen uit 1964. "We kunnen met de Willy jammer genoeg nog geen rondritten maken," zegt Gerrit Dannenberg van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen. "De auto is kortgeleden naar Rijssen gehaald en wordt door oud-brandweerman Henk Baan van Baan Automotive nog grondig nagezien. Maar dat hebben we nog in het vooruitzicht."???????

Rondritten
Wel konden er rondritten worden gemaakt met de nieuwere grote brandweerwagen. Daar werd ook druk gebruik van gemaakt. "De mensen die 's morgens met kinderen al op tijd kwamen, moesten we helaas teleurstellen omdat er nog geen chauffeur beschikbaar was. Dat vonden we echt heel vervelend," aldus Dannenberg, "maar vrijwillige chauffeurs met een groot rijbewijs hebben we jammer genoeg nog altijd te weinig. Maar we hopen daar de volgende brandweerdag op dinsdag 15 augustus in te voorzien." Aanstaande dinsdag is het thema Wasdag op het Rijssens Museum, met ouderwetse wasdemonstraties en kinderspelen van 11.00 tot 16.00 uur.