Afbeelding
Foto:

Werk is hobby voor kunstenaar Henk Seppenwoolde

RIJSSEN - Ik bracht een bezoek aan de Rijssens kunstenaar Henk Seppenwoolde eigenaar van het bedrijf Noir Deco aan de Arend Baanstraat 44 in Rijssen.

Henk noemt zich graag fijnschilder de Vlaamse vertaling van de kunstschilder of decoratieschilder. Maar Henk is een veelzijdige en creatieve kunstenaar, niet allen in fijnschilderen maar ook heeft hij zich gespecialiseerd in hout en patineren marmerimitaties. Maar ook voor het bewerken van betonemaile, restauratie, s, vergulden en het aanbrengen van muurschilderingen, draait Henk zijn hand niet om. Met deze creatieve vakman sprak ik over zijn opleiding, werk en zijn hobby's. Henk begon zijn carrière na het afronden van zijn lager en bijzonder onderwijs met een opleiding als decorateur bij de Sibab in Zwolle. Een kleinschalige vakschool in Zwolle waar studenten tijdens hun opleiding leren om hun creativiteit te ontdekken en te benutten.
Vanaf zijn 22 jarige leeftijd werkte Henk vijf jaar lang bij een reclamebureau, maar omdat bij dit vak geen handwerk meer inhield, en hij graag zijn eigen ideeën ontwikkelt, hield hij de reclamebranche voor gezien. Hij vertrok op 27 jarige leeftijd naar de Belgische gemeente Kapellen waar hij op ambachtelijke ouderwetser wijze werd geschoold door de bekende meester Meylenmans. Dit was zijn vak! Hij verdiende met zijn werk de hoogste gouden onderscheiding. Daarna kon hij aan de slag als fijnschilder van vooral hout en marmerimitaties bij de toenmalige beste schilder van België, die nauw samenwerkte met de bekende Belgisch architect Axel. Hier werd Henk op een ambachtelijke ouderwetse manier geschoold. Deze periode was een uitermate goede leerschool voor Henk, hier kreeg hij een ouderwetse opleiding en werk waar hij in eerste instantie alleen maar naar mocht kijken. Met deze opgedane kennis reisde Henk door heel Europa voor het uitvoeren van talrijke projecten. Sinds het jaar 2000 is Henk weer terug in Rijssen als zelfstandig ondernemer. Henk werkt het hele land door en is momenttel bezig met de restauratie van het orgel van de Nederlands Hervormde Kerk van Oud Beijerland. Maar ook in onze stad is er veel werk te bezichtigen van deze kunstenaar, hij was betrokken bij het patineren (verouderingstechniek) en vergulden van het orgel van Moederkerk en van de Zuiderkerk in Rijssen. Diverse muurschilderingen aangebracht in Rijssen bij onder andere Voortman Staalbouw Geran Hekwerken, de bij de muziekschool Rijssen, getuigen van zijn vakmanschap. Als ik Henk vraag wat zijn hobby's zijn, neemt hij mij mee naar zijn huiskamer en daar zag ik alle onderdelen van zijn werk terug, want mijn werk is mijn grote hobby zegt onze Rijssense kunstenaar.

Dick Tukkers