Afbeelding
Foto:

Diamanten echtpaar kent elkaar al 68 jaar

RIJSSEN - Op 15 augustus was het 60 jaar geleden dat Henk Markvoort uit Rijssen en Janna Markvoort–Stam met uit Zuna elkaar het jawoord gaven.

In 1949 ontmoette het toenmalige jonge stel op de jeugdvereniging van de Gereformeerde Ontmoetingskerk in Rijssen en het was meteen voor goed raak! Maar het duurde inmiddels daarna nog eens acht jaar voordat de jonge lui een woning konden bemachtigen om te trouwen. De reden van deze langdurige verkeringstijd stond in verband met de woningnood die er in de jaren '50 heerste in Nederland. Na vele brieven, telefoontjes en persoonlijke bezoeken aan de diverse instanties, werd het toekomstige echtpaar een woning toegewezen aan de Prinses Wilhelminastraat in Rijssen, waarin ze 10 jaar woonden. In 1967 ging het gezin inmiddels wonen in een door haar gekochte woning aan de Wierdenseweg. Na 48 jaar verhuisde het echtpaar naar hun huidige woning in het appartementencomplex aan de Watermolen in het centrum van Rijssen aan de Watermolen. Hier woont het echtpaar met een geweldig uitzicht op de omgeving met heel veel plezier.

Werk
Na de middelbare school ging Henk werken bij zijn broer in een timmerbedrijf. Nadat Henk zijn benodigde aktes had bemachtigd werd hij in 1954 aangesteld als leraar timmeren. Hij geeft aan dat hij deze tijd tot aan zijn pensionering als een geweldige tijd heeft ervaren. Hij vindt het bijzonder dat vele oud-leerlingen hem nog herkennen en hem op straat nog steeds groeten of aanspreken. Janna zorgde in al die jaren voor hun gezin bestaande uit twee zonen en twee dochters. Deze kinderen wonen met uitzondering van hun oudste zoon (woont in Tubbergen) allemaal in Rijssen. De familie is onderhand uitgebreid met zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Kerkenwerk
Henk was 18 jaar ouderling van de Gereformeerde Ontmoetingskerk in Rijssen, hij was de eerste jeugdouderling in de geschiedenis van deze kerk. Het echtpaar heeft samen heel wat afgefietst in hun leven en zij puzzelden en lazen graag. Henk gaat twee dagen per week voor wat afleiding naar Zorgboerderij De Piet in Ypelo en Janna (85) verzorgd nog alleen haar huishouding. Het echtpaar was bijzonder dankbaar dat ze samen met hun gezin deze bijzondere dag samen mochten beleven. Het echtpaar sloot op 15 augustus deze feestelijke dag af met een etentje met hun familieleden in de Poort van Twente, nadat locoburgemeester Ben Beens hen feliciteerde.

Dick Tukkers