Afbeelding
Foto:

Winnaar Slag om de Bevervoorde gaat met pensioen

RIJSSEN – Huisarts Koos van der Burgh (65) gaat met pensioen.

Van der Burgh: historicus, universitair docent, tropenarts, maar bovenal ook de ongeslagen winnaar van de Slag om de Bevervoorde en de drijvende kracht achter het Rijssens Leemspoor. Hij hangt binnenkort de stethoscoop in Rijssen aan de wilgen.

Herstellend van een zware bloedvergiftiging en een ernstig virus, had hij zich het einde van zijn huisartsencarrière wat anders voorgesteld. Maar hij is al lang blij dat hij bijna weer de oude is en in redelijke welstand volgende week donderdag afscheid kan nemen.

Koos van der Burgh is een mensenmens, arts in hart en nieren, maar daarnaast vragen zijn vele hobby's de nodige aandacht. En hoewel hij de kleurrijke Rijssense samenleving al die tijd met de nodige verwondering en bewondering heeft aanschouwd; toch ligt zijn medische hart in de tropen, waar hij jaren geleden met zijn eerste vrouw Klaartje zijn medische carrière begon en waar hij later, na het overlijden van Klaartje, met zijn tweede levenspartner Willy, weer vaak naartoe ging. Het ongedwongen werken onder vaak primitieve omstandigheden, met minimale middelen maar ook met mnimaal knellende regels, gaven hem veel voldoening. Van der Burgh is al die jaren ook zeer betrokken geweest bij de Rijssense samenleving. Van meet af aan bemoeide hij zich intensief met het beleid van de toenmalige gemeente Rijssen. Die gaf nota bene toestemming aan bouwbedrijf Haase om een groot appartementencomplex te zetten in de binnenstad op het Bevervoordeterrein. De bouw werd aanvankelijk doorgezet, zelfs nadat proefopgravingen op de Bevervoorde hadden aangetoond dat er veel overblijfselen van de toenmalige havezate De Beferveurde in de bodem aanwezig waren die het verdienden om bewaard te blijven.

Van der Burgh verdedigde "zijn" Bevervoorde waar hij maar kon. Het grote bronzen kanon dat jarenlang de tuin van zijn karakteristieke woning naast de Wilhelminaschool sierde, sprak boekdelen. Samen met de andere aanwonenden wist hij het tij zodanig te keren dat het banaanvormige appartementencomplex werd afgeblazen, het binnenterrein met daarin de archeologische overblijfselen onbebouwd bleef en er veel kleinschaliger bebouwing werd gerealiseerd. De Bevervoorde is thans een groene oase in de binnenstad die vooral bij senioren zeer in trek is.

Intussen zijn Koos en Willy van der Burgh verhuisd naar de eerbiedwaardige bovenmeesterswoning aan de Enterstraat. De woning zelf zal niet veel kleiner zijn dan hun huis aan de Bevervoorde, maar de omliggende tuin is kleiner en nagenoeg onderhoudsvrij. Dat komt goed uit voor de verpleegkundige en de pensionado-arts die vastbesloten zijn de tropen nog regelmatig op te zoeken.