Afbeelding
Foto:

Acteurs bankoverval in Rijssens Museum

RIJSSEN – De acteurs die de gebroeders Meenks spelen in het theaterstuk Het Verzet Kraakt, bezochten vorigen week de expositie over Het Verzet Kraakt in het Rijssens Museum.

Het theaterstuk wordt komende maand opgevoerd in Almelo en geeft een beeld van de grootste bankoverval die ooit in de Nederlandse geschiedenis heeft plaatsgevonden. De overval op het kantoor van de Nederlandse Bank in Almelo vond plaats in het voorlaatste oorlogsjaar en de opbrengst was bedoeld om het spoorwegpersoneel dat in staking was te ondersteunen.

Gesprek
Maurits Oude Olthof (uiterst links) speelt bankbediende Meenks), Yusuf Bayar (tweede van links) is vrachtwagenchauffeur Meenks en Wouter Schuiling (met geel shirt, speelt Hennie Meulenbelt en Geert Nijland).

Meenks
Zij werden hartelijk welkom geheten op het Rijssens Museum, waar ook het echtpaar Meenks (rechts op de foto) hen opwachtte. De acteurs waren op bezoek in Rijssen om door middel van een kennismaking en gesprek met de nabestaanden een nóg beter beeld te krijgen van de personages die zij gaan uitbeelden.

Geldkisten
Willem Meenks junior, de huidige voorzitter van Rijssense middenstanders, is de zoon van de vrachtwagenchauffeur die de kisten met geld uit Almelo naar Daarlerveen transporteerde.

Low profile
Meenks junior zei blij te zijn met de aandacht die de bankoverval zo veel jaren na dato krijgt, "maar thuis werd het altijd low profile benaderd. Misschien is het wel typisch Twents om je zelfs niet te laten voorstaan op zaken waarbij je een groot risico hebt gelopen."

Schuilplaats
Na een gezamenlijke kop koffie, bracht het gezelschap een bezoek aan de expositie over de bankoverval in de hal van de havezate.<

Luik
Onder leiding van plaatsvervangend conservator Jan van de Maat ging het gezelschap naar de zolder van het havezate waar een verborgen luik zit waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Rijssenaren een schuilplaats voor de Duitsers hebben gezocht.

Exposities
Het Verzet kraakt gaat over twee weken in première op het Indiëterrein in Almelo. Afgelopen maanden was in de musea van Rijssen, Nijverdal, Wierden, Almelo en Harbrinkhoek een expositie over de overval.