Afbeelding
Foto:

Deksel Spaanse munitiekist voor Rijssens Museum

RIJSSEN – Het Rijssens Museum is in bezit gekomen van een deksel van een Spaanse munitiekist uit de Tachtigjarige Oorlog.

Het deksel is met behulp van een metaaldetector gevonden door vader Michel Meurer en zijn zoons Rutger, Jochem en Julian uit IJsselmuiden.

Grimberg
Vader en zoons Meurer brengen al jaren hun vakantie door op camping de Noetselerberg in Nijverdal en trekken er dan in omgeving op uit om de bodem op gevoelige plekken af te speuren op metalen voorwerpen. In de omgeving van de vroegere havezate de Grimberg in Notter vonden zij de overblijfselen van het deksel.

Leerlingen
Plaatsvervangend conservator Jan van de Maat van het Rijssens Museum is bijzonder ingenomen met de vondst van de familie Meurer. "We hebben in het tweede deel van onze archeologiekelder ook veel voorwerpen die afkomstig zijn uit de grachten van de Grimberg. Dit deksel past daar uitstekend bij. Hoe meer echte voorwerpen uit de geschiedenis je kunt laten zien, hoe beter het is. Als basisschoolleerlingen hier komen, kunnen we nu nog beter vertellen dat de Tachtigjarig Oorlog ook in deze streken het een en ander gebeurd is."

Onderzoek
Dat het om een echte munitiekist gaat hebben Michel Meurer en zonen door deskundigen laten onderzoeken. Daaruit bleek dat het gaat om metalen deksel van een munitiekist. De manier waarop het beslag is gemaakt, wijst in de richting van de zestiende of de zeventiende eeuw. De Grimberg is in 1583 door de Spanjaarden ingenomen en in brand gestoken.

Archeologie
In de zogenaamde gewelvenkelder van het Rijssens Museum is een uitgebreide collectie archeologische vondsten te zien. In het eerste gedeelte staan vitrines opgesteld waarin de waardevolle stenen zijn uitgestald die te voorschijn zijn gekomen bij de leemwinning die ooit in de omgeving van Rijssen en Markelo heeft plaatsgevonden.

Bevervoorde
In het tweede gedeelte van de kelder komt de geschiedenis nóg dichterbij, want daar liggen de bodemvondsten die zijn aangetroffen bij opgravingen op de Bevervoorde.