Afbeelding
Foto:

Zonnige toekomst voor zonnepanelen

TWENTE - Afgelopen week keek ik uit het raam van mijn woning. Aan de overkant van de straat is een installateur druk bezig met de plaatsing van een dak vol zonnepanelen. De overburen zijn niet de enige in de straat. Inmiddels hebben al drie andere gezinnen ook zonnepanelen op het dak liggen. Maar: hoe weet ik of die panelen ook voor mij interessant zijn?

Dit is een vraag waar veel huiseigenaren mee zitten deze tijd. Ze zien dat anderen zonnestroom nemen en zijn zelf ook geïnteresseerd. Op papier zijn de voordelen van zonnestroom immers groot. Je spaart niet alleen het milieu, maar kunt ook zelfvoorzienend zijn qua stroombehoefte. Daarnaast heb je stroom tegen een vaste prijs nu en in de toekomst, waar de prijzen bij stroomleveranciers steeds doorstijgen. Waar moet ik aan denken als ik zonnepanelen overweeg?

Locatie
Allereerst is natuurlijk de vraag of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo moet een dak wel de juiste ligging hebben ten opzichte van de zon en het liefst geen of zo min mogelijk belemmeringen, zoals een hoge boom die de zon blokkeert. Hoewel panelen ook bij grijs weer zeker stroom leveren (belangrijke misvatting!) is een onbelemmerd zicht op de zon natuurlijk het beste. Dit is onder meer te controleren via www.zonnekaart.nl. Hier voert u uw adres in en ziet of uw woning goed geschikt is.

Koop of huur
U hebt tegenwoordig veel opties voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunt u allereerst kopen of huren. Bij koop is het belangrijk om diverse offertes op te vragen en goed uw huiswerk te doen. Zo kan een duurdere firma immers ook panelen gebruiken die beter zijn en zichzelf sneller terugverdienen. De terugverdientijd wordt steeds korter dankzij de efficiëntere panelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en verdienen zich in 7 tot 10 jaar terug. Het huren van zonnepanelen is ook mogelijk, tegen een vast laag bedrag. Zo hoeft u niet zelf een investering van duizenden euro's te doen. Ook hier gaat op: vraag altijd naar de specifieke voorwaardn.