Beleef de Jipkesbelt

NIJVERDAL - Het tuinencomplex de Jipkesbelt in Nijverdal is momenteel weer volop geopend. De tuinders laten u graag zien waar ze zoal mee bezig zijn.

Genieten, dáár staat de Jipkesbelt voor, zo benadrukt voorzitter Yilmaz Tamer. De afgelopen jaren heeft de vereniging onder zijn leiding haar best gedaan om dat ultieme genieten flink aan de man te brengen, voor een ieder die dat wil. Ontspannen zit Tamer op deze rustige zomeravond bij de blokhut, die centraal op het complex staat en waar het tijdens de open dagen op een gonzende bijenkorf lijkt. Maar vanavond is het stil op de tuin, er is maar één tuinder aan het werk op het complex, dat bijna 100 tuinen telt. 'Vakantie, dan is het hier stil. Iedereen is weg. Maar over een week, dan bruist het hier weer."

Open Tuindag
Op zaterdag 26 augustus is er weer een open tuindag, dan komen hier zeker weer 150 tot 200 mensen groenten en fruit kopen en gezelligheid zoeken. De tuinders verkopen dan voor een schappelijke prijs de spullen die ze over hebben. En tegenwoordig willen veel mensen écht biologisch geteelde groeten en die kun je hier volop krijgen', vertelt Tamer. Een waterig avondzonnetje zakt net onder de rand van de parasol en zet de tuinen achter hem in een zacht gouden gloed.

Metamorfose
'In de loop der jaren heeft het tuinencomplex De Jipkesbelt een ware metamorfose ondergaan. Het complex is veranderd van een verwaarloosde- en deels verlaten tuinencomplex, met her en der een weide met paarden en kippen, in een volmaakt in de natuur passend stuk groen in de Groene Mal', aldus Tamer. 'Moderniseren, biologisch, duurzaam, maatschappelijke betrokkenheid zijn eigenlijk wel de woorden die in ons nieuwe beleid centraal staan. Moderniseren op het gebied van beleid, verantwoord groenten, fruit en kruiden kweken en ons richten op de maatschappij. Dat vinden we belangrijk', vertelt hij. 'Maar ook het noaberschap, onze relatie met de omwonenden en de Bijenvereniging Nijverdal Hellendoorn speelt een belangrijke rol. De bijenvereniging zit bij ons op het complex en waar we kunnen samenwerken, doen we dat. Onze bloempjes kunnen nu eenmaal niet zonder hun bijtjes'. Een ondeugend lachje. De Jipkesbelt biedt ook al jaren onderdak aan de voedselbank. Cliënten verbouwen hier zelf eten. Dat scheelt in de portemonnee'.