Afbeelding
Foto:

Transparante wijn

Het moet mij wel een beetje van mijn wijnhart. Men slaat een beetje door in het goochelen met wijn. Ik word een beetje nerveus van alle nieuwe trends in de alcohol branche. En dan de ondoorzichtige wetgeving komt er dan nog bij.

Men komt bij ons in de winkel en vraagt naar biologische wijn. Wij vragen altijd de reden. Natuurlijk hebben wij biologisch en zelfs biodynamische wijnen. Reden is dan vaak dat men gifstoffen of sulfiet wil minderen. Dan hoeft het dus al niet eens biologisch te zijn. Een wijnbedrijf die goed met zijn wijngaard omgaat wil een zo natuurlijk mogelijk product neerzetten. Helaas is het in de Europese wetgeving nogal raar geregeld. Biologisch moet minder sulfiet bevatten dan niet biologische wijn, logisch. Maar het percentage sulfiet is zo extreem hoog dat een goed wijnbedrijf er ver vanaf blijft. Sterker, er zijn bij ons niet biologische wijnen met minder sulfiet dat biologische wijnen maximaal zou mogen hebben volgens de EU. Gelukkig is de trend blauwe wijn al lang voorbij. Wijn is niet blauw, sterker nog, niet eenswit. Witte wijn is transparant groen. Dus wat gebeurt er met blauwe wijn? De chardonnay wordt (chemisch) ontkleurd, ze doen er dan suiker en andere smaakstoffen bij om het commercieel te laten smaken. Vervolgens gaat er een kleurstof in. Hetzelfde geklier gebeurd met chocoladewijn of wat voor smaak dan ook. Ik trek het vergelijk dan wel eens met echte boter en margarine. Wilt u puur gezond product of mag er flink mee gerommeld zijn? Wilt u dat echt in uw lichaam stoppen?

Caloriearm?
Dan nog zoiets, caloriearme wijn! Ten opzichte van wat? Het gemiddelde van internet? Je komt 60 calorieën tegen maar ook 85 calorieën per 100 ml. En een caloriearme wijn is 72 calorieën. Een standaardglas is een zuinig glas met 125 ml wijn. Zo thuis uit de pols schenken wij 150-175 ml. Kan dus zo zijn dat je van een caloriearme wijn een flink glas pakt en zuinig aan doet met je vaste huiswijn dat je qua calorieën minder tot je neemt. Maar wat staat er nog meer aan calorie arm product op tafel? Wij hebben wat nieuws; Transparante wijn! Nee, natuurlijk niet! Maar wij zijn wel eerlijk over onze wijnen. De keuze van ons assortiment is bepaald door gezondheid. Keuze van de wijnmakers in hun wijngaard, tijdens de productie en opslag. Met respect voor de natuur en de mens! Als je alles met beleid doet in en de juiste mate, is er geen enkel probleem! Maar maak de juiste keuze en laat u adviseren. En laat u niets wijs maken door bedrijven die zogenaamd op uw gezondheid letten of chocoladewijn maken. Wijn wordt gemaakt van druiven niet van cacaobonen. Cheers! Gezondheid en geniet!

Martijn Alberts, Wijn & Whiskeyhuis, Maximastraat 10 in Nijverdal.