Afbeelding
Foto:

Op het Schild in Rijssen beleeft vierde druk

RIJSSEN – Het boek Op het Schild in Rijssen van Wim Vlogtman is weer verkrijgbaar bij de Rijssense boekhandels en op het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1

De pennenvrucht van schrijver Wim Vlogtman blijkt buitengewoon populair. Na drie drukken succesvolle verkoop eind vorig jaar, besloot uitgever het Rijssens Museum er definitief een punt achter te zetten. "De schrik van iedere uitgever is natuurlijk dat je blijft zitten met grote voorraden boeken die pas na jaren wat beginnen te verminderen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Aanhouden
"Maar de vraag bleef aanhouden. Ook zelfs na de feestdagen vorig jaar. Uiteindelijk hebben we toch besloten tot een vierde druk. Helaas konden we niet voorkomen dat we iets in prijs moesten stijgen om uit de kosten te komen, maar met € 14,90 zitten we nog aan de vriendelijke kant met onze prijs," aldus Dannenberg.

Stadshart
Het boek van Wim Vlogtman bevat een achttal uitgebreide verhalen over personen en gebeurtenissen op en rond het Rijssense stadshart in jaren vijftig van de vorige eeuw. Het zijn mooie historische beschrijvingen en beschouwingen over een tijd die velen nog hebben meegemaakt. Vlogtman is redacteur van de Havezate Kroniek, het historisch kwartaalblad van het Rijssens Museum.

Veel foto´s
Gerrit ten Wolthuis verzorgde samen met de schrijver voor veel fotomateriaal uit de eigen collectie en die van het Rijssens Museum. Museumvoorzitter Jan Bakker schreef het voorwoord. De verhalen geven een beeld van het Schild in Rijssen waar Vlogtman is geboren en opgegroeid. Vlogtmans vader had een kruidenierszaak en kaashandel in de Grotestraat.

Jeugdjaren
"Het Schild en de Grotestraat hebben mijn bijzondere belangstelling," zegt Vlogtman. "Het centrum, het Schild, is de kern van Rijssen. Hier heeft zich de geschiedenis afgespeeld. De verhalen die ik geschreven heb gaan vooral over de vijftiger jaren die grote indruk op mij hebben gemaakt. Dat zijn mijn jeugdjaren. Er is veel veranderd in het oude Rijssen. Alleen de Schildkerk is door de jaren heen onveranderd gebleven. Ik wilde dat beeld van vroeger graag vastleggen.`