VVD Lokaal wil meer schaduwfractieleden

RIJSSEN – De raadsleden van de gemeente Rijssen-Holten krijgen in de volgende raadsperiode extra hulp van schaduwfractieleden bij het uitoefenen van hun raadswerk.

Dat is het gevolg van een voorstel dat fractievoorzitter Frans Noordam van VVD Lokaal heeft ingediend. Volgens Noordam is om bezuinigingsreden in het verleden het aantal fractieleden teruggebracht van drie naar twee.

Assistentie
Schaduwfractieleden kunnen door de verschillende politieke partijen worden aangesteld om de raadsleden te assisteren. Zij vergaderen met de raadsfracties en ze kunnen ook namens hun partij optreden als lid van de verschillende gemeentelijke commissies.

Toekomstig
Noordam stelt dat de financiële toestand van de gemeente ondertussen weer op een dermate goed peil is gekomen dat het mogelijk is om de bezuinigingsmaatregel ongedaan te maken. Bovendien komt uitbreiding van het aantal schaduwfractieleden ten goede aan het functioneren van de gemeenteraad en de commissies. Daarnaast kunnen schaduwfractieleden ook ervaring opdoen met het politieke handwerk. Op die manier kunnen ze worden klaargestoomd voor eventueel toekomstig raadswerk.

Geheim
Schaduwfractieleden worden beëdigd en hebben net als de raadsleden ook geheimhoudingsplicht. Omdat de uitbreiding volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezingen ingaat, stelt Noordam voor om de extra kosten hiervoor nu alvast in het huishoudboekje voor volgend jaar op te nemen.

Bezwaar
Alleen bij de Partij van de Arbeid bestaat nog enige reserve. De andere partijen hebben geen bezwaar.