Open Monumentendag Rijssens Museum

RIJSSEN – De dialectcolumnisten van deze krant sluiten zaterdag 9 september de Open Monumentendag af op het Rijssens Museum om 16.00 uur.

Het thema van de Open Monumentendag is Boeren, Burgers & Buitenlui. Bezoekers van de monumenten krijgen een indruk van hoe de boeren, burgers en buitenlui leefden en woonden in bouwwerken die nu monument zijn.

Monument
"De nadruk ligt 9 september niet op onze historische collectie of het Internationaal Brandweermuseum," aldus een woordvoerder van het Rijssens Museum, "maar het gaat zaterdag 9 september speciaal om de monumentale panden waarin we als museum zijn gehuisvest. Iedereen is van harte welkom en kan gratis het monument bekijken."

Rondleidingen
Dat betekent dat er speciale rondleidingen worden gehouden. Bij goed weer beginnen die op het buitenterrein. "Daar zal tekst en uitleg worden gegeven over het totale terrein waarop de havezate staat, het voorterrein, het dubbele grachtenstelsel, de beide bouwhuizen links en rechts en natuurlijk de havezate zelf," aldus de zegsman. De Oosterhof wordt in de volksmond vaak "het kasteel" genoemd. "Maar strikt genomen is het geen kasteel maar een havezate. Ook is er een rechtstreekse verbinding met CDA-leider Sybrand Buma. Wie op 9 september komt, zullen we het uitleggen."

Dialectverhalen
"Om 16.00 uur sluiten we af met streektaalverhalen over het thema Boeren, Burgers & Buitenlui," aldus de woordvoerder. "Bij mooi weer op het terras bij het Tweede Bouwhuis. De Hart van Rijssen-columnisten Gerrit Kraa, Gerard Voortman, Kees Jansen en Gerrit Dannenberg lezen dialectverhalen over boeren, burgers en buitenlui."