Afbeelding
Foto:

Ons Doel: Frank en Daan

RIJSSEN - In onze regelmatig terugkerende serie Ons Doel praten we telkens met leerlingen die de overstap gemaakt hebben van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Een hele stap, bepalend voor de rest van hun leven.

Deze week spraken we met twee leerlingen van het Bouwgilde. Bij dit opleidingscentrum doen de leerlingen 4 dagen per week praktijkervaring op bij een bouwbedrijf of timmerfabriek in de regio en gaan 1 dag in de week naar school, ROC van Twente, gehuisvest in het pand van Bouwgilde. Frank is na de opleiding op de middelbare school Reggesteyn in Rijssen, overgestapt naar het Bouwgilde en is daar begonnen aan de BBL opleiding timmerman niveau 2 en nu volgt hij de opleiding voor allround timmerman niveau 3. Deze opleiding duurt ook 2 jaar. Frank is 21 jaar en woont in Rijssen. Momenteel is hij bezig om een aantal praktijktoetsen af te ronden en hoopt hij in juni zijn diploma op zak te hebben. Dan wil hij full time aan de slag in de bouw. Zijn doel is allround timmerman worden bij een bouwbedrijf. Het werken met de handen en buiten aan het werk zijn, dat bevalt hem wel. Daarnaast vindt hij het ook leuk om details te tekenen. De afgelopen periode heeft hij de kneepjes van het vak naast zijn opleiding geleerd bij bouwbedrijf Nieuwenhuis, gevestigd in Rijssen.

Daan
Ook vroegen we Daan naar zijn doel bij het volgen van een opleiding bij Bouwgilde. Daan is 17 jaar en komt ook uit Rijssen. Hij volgt een BBL opleiding die meer gericht is op de timmerindustrie, namelijk machinaal houtbewerker niveau 2. Deze opleiding duurt 2 jaar en Daan zit in het 1 e jaar. Tijdens deze opleiding houden de leerlingen zich bezig met het bewerken van hout en/of plaatmaterialen. Hiervoor worden houtbewerkingmachines, zagen en vlakbanken gebruikt. Daan werkt momenteel in de werkplaats van Akor Bouw in Rijssen waar hij veelal kozijnen maakt en ander voorbereidend werk voor de bouw. Het doel van Daan is dan ook om in een werkplaats te werken van een timmerfabriek. Hierbij treedt hij in de voetsporen van zijn vader die dit werk ook doet. Daan heeft altijd al in de bouw willen werken: met de handen werken, dat spreekt hem aan. Na deze opleiding gaat hij nog verder voor allround machinaal houtbewerker niveau 3 bij Bouwgilde.

Afbeelding