Afbeelding
Foto:

37 jaar vriendschap

RIJSSEN - Wel een heel bijzondere vriendschap bouwde Jannes Keizer (70) uit de Lindenlaan in Rijssen op met de Engelse familie Roger (82) en Lilian Baseline (80 ) afkomstig uit de Engelse plaats Stockton Heather Warrinton.

Jannes Keizer was van 1963 tot 1966 werkzaam bij het bouwbedrijf Nijhuis. In het jaar 1966 studeren ging hij voor bouwkundige studeren bij de Hogere Technische School in Utrecht. Tijdens zijn drie maanden durende stageperiode in het jaar 1970 bij de John Lang Group in de Engelse stad Runcorn New Town, een ongebruikelijke stap in die jaren. In Engeland gearriveerd werd ik ondergebracht op een kamer bij de administrateur van het bedrijf. Ik bezocht op een zondag een kerk in de buurt. Ik wam terecht bij een klein kerkje in Stockton.

Roger Hazeldine
Bij mijn binnenkomst werd ik begroet door Roger Hazeldine. Deze voor mijn onbekende heer vroeg waar ik waar ik vandaan kwam en merkte dat ik een buitenlander was en hierop nodigde hij mij uit om op visite te komen. Toen ik vertelde dat ik de week daarop jarig zou zijn, werd ik voor deze verjaardag bij hun thuis gevraagd. Hieraan gaf ik gehoor. Tot mijn grote verrassing hadden ze een taart gebakken voor mij met 23 kaarsjes, die ik allemaal uit moest blazen. Voor mij een onbekend fenomeen.

Logeren
Tijdens mijn verjaardag werd naar mijn onderkomen en bood Roger en Lilian Hazeline mij aan om bij hun thuis te komen logeren. Ik pakte dit met beide handen aan en heb hier een hele fijne tijd gehad. Zij hadden twee zoons van 4 en 6 jaar en hiermee deed ik veel spelletjes en spelenderwijs leerde ik de Engelse spreektaal. Ze namen me overal mee naar toe. De laatste twee weken nodigend de familie Hazeldine mijn vriendin uit. Ze gaf daaraan graag gehoor.

Contact
Na mijn eerste kennismaking met de familie Hazeldine hebben we elkaar nog negen keer persoonlijk ontmoet. Ze hebben zowel bij ons thuis gelogeerd als in de buurt van ons hotel toen we in Engeland op bezoek waren. De laatste keer hebben we elkaar in 2008 ontmoet in Schotland waar we in het zelfde hotel logeerden. Schriftelijk contact hebben we ook, waarbij ze ons van iedere vakantieplek die ze bezochten kaarten sturen. De laatste actie was dat wij kort geleden een vakantiekaart uit Yorkshire van onze vrienden uit Engeland ontvingen, daar heb ik een pentekening van gemaakt en doorgescand naar Roger. Hij heeft mijn pentekening ingekleurd met waterverf en deze per post weer aan mij per post teruggezonden.

Dick Tukkers