Afbeelding
Foto:

Spoerkoos nu Ridder Oranje-Nassau

RIJSSEN – Huisarts Koos van der Burgh is donderdag in het Medisch Centrum bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Arco Hofland speldde hem de bijbehorende versierselen op. Van der Burgh kreeg de onderscheiding voor zijn brede verdiensten voor de samenleving en de noodlijdende medemens in de wereld.

Spoerkoos
Na bijna 30 nam hij donderdag 31 augustus afscheid als huisarts. In zijn toespraak zei Hofland dat de meeste Rijssenaren hem kennen als huisarts, maar ook door zijn vele andere activiteiten. "De meest zichtbare hiervan is je voorzitterschap van de Stichting Rijssens Leemspoor sinds 1988, wat je bijnaam Spoerkoos opleverde. Van 1996 tot 2008 was je voorzitter van de Kulturele Raad Rijssen (KRR) en sinds 2011 doe je diverse vrijwilligerstaken voor Ichtus Vrije Baptistengemeente in Wierden."

Nieuw Begin
Van der Burgh was van 1987 tot 2013 docent voor de EHBO-vereniging Notter en van 1997 tot 2009 algemeen bestuurslid van Nieuw Begin Verslavingszorg Rijssen. Vanaf 2011 zet hij zich ook in voor de Centrale Huisartsenpost Almelo als medisch-inhoudelijk beoordelaar kwaliteitsbeleid en voor de opleiding tot triagist. Sinds 2007 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen waar hij opleider/docent co-assistenten huisartsengeneeskunde is.

Tropen
Voordat Van der Burgh zich vestigde in Rijssen als huisarts was hij enige jaren tropenarts in Nigeria. Vanaf 2010 ging hij weer jaarlijks als tropenarts enkele maanden vrijwilligerswerk doen in landen als Mozambique, Malawi en Suriname. Hier gaf hij niet alleen praktische zorg aan patiënten, maar hij gaf ook ter plekke les aan artsen en verpleegkundigen. Voor al deze verdiensten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd Koos van der Burgh te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sprakeloos
Na de uitreiking van de ridderorde was de nooit om een woord verlegen zittende huisarts sprakeloos. Hij kon van ontroering nauwelijks een dankwoord uitbrengen.