Afbeelding
Foto:

Tolg'Art brengt kunst op ooghoogte

WIERDEN – Galerie Tolg'Art brengt kunst op ooghoogte van het publiek en dat zonder drempels.

Dat zei Gerrit Dannenberg, directeur van het Rijssens Museum, zaterdagmiddag bij de opening van het nieuwe expositieseizoen. Dannenberg vond het een eer de plaats in te nemen van de illustere Wierdense oud-wethouder van cultuur, Theo de Putter, die vele keren het expositieseizoen bij Tolg'Art opende.

Genieten
Dannenberg typeerde zichzelf als een kunstliefhebber die niet gehinderd wordt door al te veel deskundigheid op dit terrein. "Maar dat geeft mij wel de nodige ruimte om te genieten van kunst in de breedste zin van het woord. En volgens mij zit ik daarmee geheel in de lijn van wat galeriehouders Johannes en Jannie Dollen van Tolg'Art ook beogen."

Toeschouwers
Volgens Dannenberg is kunst een middel om op een aangename manier in hogere sferen te komen. "Maar kunst kan niet zonder toeschouwers. Natuurlijk geniet de maker van zijn werk, maar in de meeste gevallen gaat kunst pas echt werken als het gezien en genoten wordt door mensen." De gedachte leeft nog te vaak dat kunst slechts bestemd zou zijn voor een kleine groep mensen. "Maar Johannes en Jannie Dollen staan met hun beide benen in de alledaagse werkelijkheid met hun galerie waar ze opzettelijk de drempels hebben weggelaten. Ze brengen kunst zo dicht mogelijk bij de mensen. En dat alles in Wierden, dus op loopafstand, op ooghoogte, desnoods voorzien van de nodige duiding, want Jan Aanstoot geeft donderdag 21 september een kunstlezing in De Marke."