Afbeelding
Foto:

Kasteel Oosterhof open voor boeren, burgers en buitenlui

RIJSSEN – Op de Open Monumentendag zet zaterdag het Rijssens Museum havezate De Oosterhof aan de Kasteellaan 1 in het middelpunt.

Het thema van de landelijke Open Monumentendag is Boeren, Burgers & Buitenlui. De nadruk ligt op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties. "Toegespitst op de Oosterhof geeft dat allerlei aanleidingen om over het monument te vertellen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Vermaak
"Wie leefden hier vroeger? Waarom staat de havezate juist hier? Hoe vermaakten ze zich? Hoe was het geregeld met de watervoorziening en de sanitaire voorzieningen. Genoeg te vertellen," aldus de enthousiaste Dannenberg die ook zelf volop geniet van uitjes zoals de Open Monumentendag. Het zijn mooie momenten om immers op plekken te komen die normaliter niet altijd toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Speciale route
De museummedewerkers geven om 11.00, 13.00 en 15.00 uur speciale rondleidingen door het gebouw. "Bij goed weer starten we bij het grote toegangshek. Voor de gelegenheid wordt een speciale route door de havezate gevolgd, die anders voor het publiek gesloten is."

Trappen
"Normaal gesproken komt het publiek via de grote trappen in de verschillende ruimtes van het kasteel, maar zaterdag gaan we ook via de zogenaamde personeelstrappen door het kasteel. Bij goed weer zetten we ook het grote zolderluik open met daarachter hijswiel waaraan de volle wasmanden naar boven werden gehesen."

Verhalenslot
De Open Monumentendag krijgt een verhalenslot. "Vanaf 16.00 uur krijgt het publiek streektaalverhalen te horen, net als de vroegere bewoners van het kasteel." De columnisten van Hart van Rijssen hebben een mooie selectie gemaakt: Gerrit Kraa, Gerard Voortman, Marieke Dannenberg zetten hun beste beentje voor. Voor de muzikale omlijsting zorgt Gerjanne Dannenberg. De toegang voor Open Monumentendag is geheel gratis, consumpties voor eigen rekening.