Afbeelding
Foto:

Multiculturele samenleving in de Rijssense slotgracht

RIJSSEN – Verslaggever Henk Kastenberg van Radio 350 zag ze niet vliegen maar zwemmen.

In de slotgracht van havezate De Oosterhof signaleerde hij minstens vijf flinke karpers achter elkaar. "In kiellinie. En frappant is ook het kleurverschil," aldus Kastenberg, die heel zijn leven een fervent sportvisser is geweest en nog steeds zijn mannetje staat bij de roemruchte Rijssense Hengelsportvereniging Ons Vermaak. Ook geeft hij hengelsportlessen aan de jeugdafdeling van de club.

Karpers
Het lukte de oud-directeur van Reggesteyn niet om de school karpers in vlootformatie ineens op de foto te krijgen. Wel legde hij de twee exemplaren vast die het meest in kleur verschilden. Het lijkt wel een beeld van de multiculturele samenleving, maar dan in het water. Waardoor de kleurverschillen zo groot zijn, blijft vooralsnog een raadsel.
Muskusrat
Kastenberg staat bekend om zijn scherpe oog voor alles wat zich rond en in de wateren op landgoed de Oosterhof afspeelt. Onlangs spotte hij een flinke muskusrat die aan de oever aan het foerageren was. De foto werd het dier noodlottig, want de week erna viel het zoetwaterkonijn ten prooi aan de provinciale rattenvanger.

Snoek
Volgens Kastenberg is het goed gesteld met de visstand in de wateren rond het Rijssens Museum. Twee weken geleden signaleerde hij een flinke snoek in de gracht. Volgens deskundigen is het niet zo vreemd dat de visstand in de grachten goed gedijt. De gracht is grotendeels omgeven door overhangende bomen en struiken, waardoor het voor bijvoorbeeld aalscholvers en reigers tamelijk slecht landen is.