Afbeelding
Foto: Erik van der Leij, Elan Foto & Video

BouwKlup test
elektrisch rijden

RIJSSEN - Businessclub De BouwKlup te Rijssen organiseerde op 7 september jl. een zogeheten 'BE rally'. De dertig bouwgerelateerde leden mochten die middag kennismaken met het rijden in een elektrische auto.

In tien teams reden de bouwers een parcours en beantwoordden onderweg vragen. De rit startte bij het Parkgebouw en eindigde bij de Brasserie Stadsboerderij voor een drankje, buffet en de prijsuitreiking. Met de rally wil de BouwKlup de 'fun' van elektrisch rijden overbrengen, bijdragen aan het bewust worden van de voordelen hiervan. De auto's werden beschikbaar gesteld door Pouw Volkswagen, Nissan Beltman, Hyundai Schippers en Mercedes Baan.

Ervaren
Martijn Beltman (Nissan): "We vinden het belangrijk mensen te laten ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Vaak hebben mensen vooraf hun bedenkingen, maar als ze het eenmaal hebben ervaren, zijn ze in veel gevallen enthousiast". Je moet even wat rustiger de pedalen bedienen . Dit wordt ook wel de zogeheten 'fluwelen voet' genoemd. Zo ervaart ook Marcel Bakker van BDA Architecten: "De auto reageert wat vlotter, daar moet je echt even aan wennen. Ook is het gek dat je voor de achteruitstand slechts een knopje hoeft in te drukken." André Ligtenberg van Geran is enigszins sceptisch, maar stapt toch de auto in: "Ik vind dat elektrisch rijden wat 'overdreven' wordt qua milieuvriendelijkheid. Ik ben wel benieuwd hoeveel energie het kost om deze auto te produceren. "

Duurzaam
Ronald Elbertsen van Pouw VW: "Ook hierin wordt voortdurend geïnnoveerd. Er zijn al recylingprogramma voor de accu's, die worden dan weer voor toepassingen in huis gebruikt. Tesla ontwikkelt bijvoorbeeld een systeem waarmee accu's thuis kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen." Gertjan Stegeman en Gerrit Biccai rijden vandaag voor het eerst in een elektrische auto: "Het is wel raar dat je niets hoort, dit zou nadelig kunnen zijn voor de verkeersveiligheid."

Flexibel
Hans Hulshof van Orka doet met zijn eigen Tesla mee: "Het elektrisch rijden bevalt mij goed. Het is rustiger, goedkoper en milieuvriendelijker. De Tesla heeft de grootste actieradius (400km). Binnen een half uur kun je de auto opladen op tal van strategische punten in het land. "Elbertsen: "De mobiliteit verandert, er is steeds meer behoefte aan flexibel rijden, daar horen elektrische auto's zeker bij". Beltman ziet in zijn Nissan-showroom vaak organisaties die hun groene imago willen benadrukken met elektrisch rijden. Nico Schippers (Hyundai) beaamt dit: "Het bedrijfsleven loopt voorop, maar steeds meer particulieren hebben interesse in elektrisch rijden. Die trend zal zich voortzetten de komende jaren." Martijn Schutteman (Aveco de Bondt) en Erik van der Leij (Elan Foto & Video) wonnen de rally. De hoofdprijs (twee kaarten voor 'Het Verzet Kraakt') ging – via een verloting– naar Hans Zwoferink van TIZ klimaat- en koudetechniek. Deze prijs werd beschikbaar gesteld door Ter Steege Groep. De ontwikkelingen staan niet stil. Nissan komt met een zogeheten 'Energywall' om energie op te slaan. De e-pedal techniek zorgt ervoor dat bestuurders de auto kunnen starten, wegrijden, versnellen en stoppen met gebruik van maar één pedaal.

Foto: Erik van der Leij, Elan Foto & Video