Afbeelding
Foto:

Willem Haase zet de bouwsector op scherp

RIJSSEN – "De prijs van de woningen moet omlaag en de prestaties in de bouwsector moeten omhoog."

Dat is de stellige overtuiging met directeur Willem Haase van WEBO. Donderdagavond hield hij een prikkelende presentatie in het Rijssens Museum. Haase was uitgenodigd in het kader van de expositie Bouwstad Rijssen die nog tot 23 september in het Rijssens Museum te zien is.

Kritiekloos
Haase trof in het museumrestaurant een geïnteresseerd publiek dat voor een flink deel aan de bouwsector was gelieerd. De toehoorders lieten de toespraak overigens niet kritiekloos over zich heen gaan. Toch hield Haase vol dat op alle gebieden in de wereld vernieuwingen in een razend snel tempo worden doorgevoerd, maar dat de bouwsector daar ver bij achter blijft. Smartphone.

Smartphone
Als voorbeeld gaf hij de ontwikkelingen in de telecomindustrie dat hij illustreerde met afbeelding van de opeenvolgende generaties draadloze telefoon. "Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij de smartphone die we allemaal bij ons hebben. En kijk er eens goed naar: de prijs is in de loop der jaren alleen maar gezakt, terwijl de prestaties alleen maar verveelvoudigd zijn."

Ikea
Haase zette dat af tegen de bouwsector. "De prijzen zijn alleen maar gestegen en het product is nauwelijks verbeterd. We maken nog steeds woningen met een cv-installatie van 20.000 euro en het ding kan niet eens koelen?" Haase bepleitte ingrijpende innovaties in de bouwsector die onder andere gerealiseerd zouden kunnen worden door meer fabrieksmatig te bouwen. "Bij prefab ben je nauwelijks nog afhankelijk van de weersomstandigheden en je kunt steigerloos bouwen. Tijd- en materiaalwinst zijn ongekend. De huizenprijs met zeker dertig procent omlaag. En doen we dat zelf niet op korte termijn, dan komt Ikea binnenkort met huizen van 50.000 euro die je uit de catalogus kunt kopen."

Expositie
Na de pauze bezocht het gezelschap de expositie Bouwstad Rijssen, waarbij de onderlinge gesprekken zeer geanimeerd doorgingen .