Afbeelding
Foto:

Torentje van havezate de Oosterhof wordt hersteld

RIJSSEN – Het torentje van havezate de Oosterhof, waarin het Rijssens Museum is gehuisvest, staat de komende weken in de steigers.

Het houtwerk van het torentje is op verschillende plaatsen ernstig aangetast, waardoor herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn. Om de herstelwerkzaamheden te kunnen uitvoeren moet het torentje ook van buitenaf bereikbaar zijn voor de timmerlieden. Daartoe is een steiger gebouwd.

Ontsieren
Aanvankelijk was het plan om de havezate aan de voorkant in de steigers te zetten, maar die plannen zijn bij nader inzien aangepast. De steigers zouden de aanblik van de havezate te veel ontsieren voor bruidsparen die de ruimte van de Kring Werkgevers in de havezate als trouwlocatie hebben gekozen.

Balkon
De oplossing hiervoor werd gevonden in het verplaatsen van de steigers naar de achterkant van de havezate. Het steigerwerk is nu geplaatst op het achterbalkon van de havezate. Daarvoor moest al het steigermateriaal aangevoerd worden door de hal van de havezate.

Vocht
Wanneer de werkzaamheden zullen worden afgerond is nu nog niet bekend, ook al om dat aan de onderkant van het torentje nog meer houtrot is aangetroffen. Een en ander heeft te maken met vocht dat aan de binnenkant de constructie aantast. Ook voor dit probleem zal een oplossing moeten worden gevonden.

Klok
erder zijn er plannen om in het torentje weer een klok te plaatsen. Hiermee wordt het torentje weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Op oude foto's is te zien dat er ook altijd een uurwerk in het torentje gezeten heeft. Functie hiervan was om mensen in vroeger tijden in de gelegenheid te stellen de tijd in de gaten te houden omdat een eigen horloge alleen maar voor de welgestelden was weggelegd.

Serre
Ooit heeft havezate de Oosterhof ook aan de voorkant een uitbouw gehad boven de stoep. Deze erker voorkwam dat het weer vrij spel had bij de grote voordeur. De serre is in de naoorlogse jaren dusdanig in verval geraakt en uiteindelijk weggehaald. Vanuit het Rijssens Museum zijn stemmen opgegaan om ook deze serre weer in ere te herstellen.