Afbeelding
Foto:

Hart van Rijssen-columnisten sluiten Monumentendag af

RIJSSEN – Het streektaalslot van de Open Monumentendag op het Rijssens Museum is geslaagd.

De dialectcolumnisten Gerrit Kraa (links op foto), Gerard Voortman (tweede van rechts) en Marieke Dannenberg van deze krant lieten aan het eind van de Open Monumentendag een aantal toepasselijke streektaalverhalen horen over het thema van de Open Monumentendag: Boeren, Burgers en Buitenlui.

Rondleidingen
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is bijzonder tevreden over het verloop van de Open Monumentendag. "Heel veel mensen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het museum te bezoeken. Aan de drie rondleiding door de havezate hebben ook veel mensen deelgenomen. Vooral de ochtendrondleiding om elf uur en die van drie uur in de middag trokken zeer veel mensen. Ook was het mogelijk om op eigen houtje door de havezate te dwalen."

Ontspannen
Omdat aan de laatste rondleiding zo veel mensen deelnamen, waren niet alle groepen precies om vier uur in het museumrestaurant waar de dialectverhalen zouden worden voorgelezen. "Zo rond de klok van kwart over vier zat het museumrestaurant vol en konden we starten, maar dat paste helemaal in onze opzet om er een gezellig en ontspannen gebeuren van te maken."

Gastvrij
Overigens reageerde het publiek ook enthousiast op de rondleidingen. "Onze mensen zijn altijd enthousiast en gastvrij, maar ze zijn ook goed geïnformeerd. Daardoor is er voor het publiek ook echt wat te beleven in en rond zo'n eeuwenoud gebouw. Ik heb verschillende mensen gehoord die de havezate al jaren kennen, maar zaterdag toch veel nieuwe dingen hebben gehoord," aldus Dannenberg.

Beleving
De groepen werden, voor zover de ruimte het toeliet, langs een alternatieve route door het historische pand geleid. "Dat geeft ook direct al een andere beleving en het stelt je in de gelegenheid ook de aandacht te vestigen op allerlei nieuwe en opvallende details van het gebouw. En dat is ook juist de bedoeling van zo'n Open Monumentendag." Dannenberg zegt dat de opzet van de Monumentendag zal worden geëvalueerd, "maar het bezichtigen van een monumentaal gebouw matcht prima met mooie verhalen."