Expositie Henk Rohaan

RIJSSEN - De schilderijen van Henk Rohaan zijn tot de kerstvakantie dagelijks te zien tijdens de openingsuren van de Muziekschool in Rijssen.

Één keer moet toch de eerste zijn: Henk Rohaan schildert al z'n hele leven, maar had nog nooit geëxposeerd. "Al dat gedoe met sorteren, inlijsten…", aldus de Hengeloër. In zijn werkzame leven woonde hij in Hilversum, waar hij aquarellen maakte bij Max van Praagh. Later volgde het werken met acrylverf, onder meer bij Humpgrey Benett in Baarn. Schildercursussen in Frankrijk brachten nieuwe inspiratie. Terug in het Oosten schilderde Rohaan nog enige tijd onder leiding van Paul Tieke in Almelo, maar nu bij Adrienne van Wartum in Enschede. De link met de Rijssense Muziekschool wordt gevormd door zus Marion, die als dwarsfluitdocent aan de Muziekschool verbonden is.

Rijssense Orgelwandeling

RIJSSEN - Bezoek de orgels van Stadhuis, Dionysiuskerk en Schildkerk onder leiding van stadsorganist Dick Sanderman.

Voor de tweede keer organiseert de Stichting Stadsmuziek Rijssen een wandeling langs drie orgels in de Rijssense binnenstad. De eerste editie werd druk bezocht en trok liefhebbers uit het hele land. Deze keer vindt de orgelwandeling plaats op zaterdag 23 september, en ook nu begint de tocht in de Brusselzaal van het Rijssense gemeentehuis.

Route
Stadsorganist Dick Sanderman speelt muziek van o.a. Avison en Bach. Dit jaar wordt het honderdste geboortejaar herdacht van de vroegere Haarlemse stadsorganist Albert de Klerk, die ook meerdere malen op het stadhuisorgel van Rijssen concerten heeft gegeven. Van Albert de Klerk klinken vier korte Inventionen. Terwijl het gezelschap wandelt naar het volgende orgel, speelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman vrolijke muziek op het carillon van de Schildkerk. Het tweede orgel staat in de Dionysiuskerk: een orgel uit 1929 dat als rijksmonument is aangemerkt. Hier speelt Sanderman ook muziek. Ook tijdens de wandeling van de Dionysiuskerk naar de Schildkerk wordt weer beiaardmuziek gespeeld. Tot slot speelt Dick Sanderman op het monumentale orgel van de Schildkerk een Bachprogramma. De orgelwandeling begint om 15.00 en is rond 17.00 uur afgelopen. De toegang is gratis, wel wordt er gecollecteerd.