Even nog Bouwstad Rijssen

RIJSSEN - De expositie Bouwstad Rijssen in de bovenzaal van de havezate is nog tot zaterdag te zien.

De schaalmodellen van bekende gebouwen in Rijssen van Mannes Lensink, Gerrit ten Wolthuis en Wim Paalman staan er nog even.

Veel Rijssenaren maakten opnieuw kennis met een aantal karakteristieke bouwwerken als de oude ambachtsschool aan de Dokter Stokkersstraat, het Parkgebouw, het NS-station, het Tichelwoark, de Hoge Stoepe en hotel De Kroon enzovoort. Doel van de expositie was om te laten zien wat Rijssen in de loop van de tijdn gebouwd heeft, maar ook wat erl verdwenen is.

Wellehof
Ook de permanent uitgestalde grote maquettes van het Schild met het oude stadhuis, de Schildschool, 'n Drieftol en de voormalige Wellehof waren onderdeel van de expositie. Bij de expositie kon een vragenlijst worden ingevuld over de geƫxposeerde bouwwerken. Ook konden wetenswaardige verhalen en anekdotes die bezoekers te binnenschieten bij de gebouwen worden ingeleverd.

Er zijn mooie verhalen en kindertekeningen ingeleverd bij de expositie.

Demonstratie
repareren

HOLTEN - Op zondag 24 september staat Natuurmuseum Holterberg in het teken van het prepareren van dieren.

Preparateur Jentai van Grevenhof geeft van 13.00 tot 16.30 uur een demonstratie. Prepareren, oneerbiedig ook wel opstoppen genoemd, is meer dan een techniek. Een preparateur is een kunstenaar. Hij moet niet alleen kunnen boetseren maar het dier ook een natuurlijke houding geven. Bij dit alles is de kennis van de preparateur wat betreft de levenswijze van het dier absoluut noodzakelijk. Hij moet gedrag en houdingen kennen en met name de anatomie, om bij het prepareren het dier zo natuurlijk mogelijk te krijgen.

Natuurmuseum
Holterberg

Natuurmuseum Holterberg is uniek. Nergens in ons land vind je een museum met zoveel en zo grote diorama's. Geprepareerde dieren nemen een belangrijke plaats in. De diorama's vertellen een verhaal en dichter bij een dier kan je niet komen.