Afbeelding
Foto:

VER brengt Luther Cantates in Holten

HOLTEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen (VER) brengt zaterdag 7 oktober 3 Luther cantates in de Dorpskerk in Holten.

Medewerking wordt verleend door The Utrecht Company of Music op historische instrumenten, solisten en musicoloog dr. Marcel Zwitser geeft op zijn eigen originele wijze toelichting bij de muziekstukken. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk is open om 19.00 uur. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. 12- tot 17-jarigen betalen 5 euro en volwassenen € 12,50. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk, maar ook via www.vocaalensemblerijssen.nl

Reformatie
Aanleiding voor het concert is de herdenking dit jaar van 500 jaar Reformatie in Europa en het 250ste sterfjaar van componist G. Ph. Telemann (1681-1767). Deze componist werd in zijn tijd meer gewaardeerd dan zijn tijdgenoot J.S. Bach die juist heden ten dage als beste componist aller tijden wordt gezien.

Drie Cantates
Het VER combineert beide elementen door 3 Luther Cantates van Telemann uit te gaan voeren. Een uniek project omdat de muziek niet is uitgegeven, maar alleen gehuurd kan worden bij het Telemann Gesellschaft in Magdeburg. Op het programma staan: So siehet nun an als die Auserwählten Gottes (TWV 1:1390); Herr, wir liegen für dir mit unserm Gebet (TWV 1:781) en Es wollt uns Gott gnädig sein (TWV 1:544).

Telemann
Daarnaast wordt ook het motet Ein feste Burg van Telemann uitgevoerd. Dit werk stamt uit 1730 en werd geschreven voor het herdenken van de Augsburgse Confessie die 200 jaar daarvoor was aangeboden aan keizer Karel V op de Rijksdag in Augsburg. In dit motet voorziet Telemann de melodie van Ein feste Burg van commentaar in de overige koorstemmen die luidt Gottes Macht und Luthers Lehr vergehet nun und nimmer mehr zingen.

Toelichting
De concerten van het Vocaal Ensemble Rijssen van Jan Geert Heuvelman zijn niet alleen aangenaam om te beluisteren, maar ook leerzaam. De musicoloog Marcel Zwitser verzorgt bij de concerten in de intieme Holtense Dorpskerk nu al enkele jaren interessante toelichting bij de muziekstukken die ten gehore worden gebracht. Ondersteund met beelden brengt Zwitser de muziek nog meer tot leven door het vertellen van een veelheid aan wetenswaardigheden. Het feit dat hij zijn toelichting geheel uit het hoofd doet, maakt het geheel nog meer de moeite waard.