Afbeelding
Foto:

Kamerplanten; ook zonder groene vingers

TWENTE - De kamerplant is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het groen in het interieur jaren lang een wat ondergeschoven kindje was, is het tegenwoordig juist helemaal hip en trendy om weer mooie kamerplanten te hebben. Aangewakkerd door mooie foto's op Instagram en Pinterest is menig groenliefhebber op zoek naar dé perfecte kamerplant. Waar moet je beginnen?

Welke planten goed bij je passen is natuurlijk zeker ook een kwestie van smaak. En geloof het of niet: de populariteit van kamerplanten is ook zeker aan trends onderhevig. Sommige planten zijn ware evergreens die juist altijd terugkeren op lijstjes. We kijken naar welke planten geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Plastic is altijd nog een optie, maar je zult verstelt staan van het genot om zelf wat te onderhouden.

Weinig onderhoud
Wie wel wil genieten van mooie kamerplanten maar zelf weinig tijd heeft, kiest het beste voor planten met een grote mate van zelfredzaamheid. De Zamioculcas, Sansevieria, Tillandsia, Crassula en Echeveria zijn allemaal relatief onderhoudsarm. Zelfs zonder groene vingers is het lastig om deze planten kapot te krijgen. Ook de Kalanchoe is een geliefde keuze voor deze situatie. Deze geeft mooie bloemen en hoeft slechts om de week water water. De Phalaenopsis, ook wel bekend als orchidee, is eveneens een makkelijke huisgast. Even om de week onderdompelen en uit laten trekken en ze kunnen er weer even tegenaan.

Ietsje meer
Wie geen probleem heeft om wat vaker de gieter te hanteren heeft een nog ruimere keuze. De Anthurium, de Dieffenbachia en de Yucca zijn dan leuke opties. Ook palmen en varen, de ficus of klimop vergen wat meer tijd zoals wekelijks wateren. Wie gaat voor wat kleur in het interieur komt uit bij Bladbegonia, een Bromelia, een Croton of een Calathea.

Groene vingers
Voor mensen met echte groene vingers zijn de volgende soorten een mooie uitdaging. Maar: je krijgt er veel voor terug. Een wat intensere belevenis van de kamerplanten resulteert in een mooie bloemenpracht, een geurig interieur en een Wow!-moment bij iedere bezoeker in jouw stadse jungle. Denk eens aan bloeiende binnenplanten zoals: de Stephanotis, een Cyclaam of een Miltonia, ook bekend als viooltjesorchidee. Ook de bloemetjesbom Hortensia of de Cymbidium zijn zeer geschikt binnen deze categorie.