Afbeelding
Foto:

Pas op de donkere-dagen-piek

TWENTE - De 'donkere dagen' komen er weer aan. En er is een beroepsgroep die hier altijd zeer van geniet: de inbreker. Helaas ziet de politie in Twente ieder jaar weer een piek qua inbraken.

Dit is ook best logisch; de donkere dagen bieden een goede gelegenheid voor inbrekers om ongezien te werk te gaan. Immers, een in het zwart geklede inbreker valt dan minder op dan op een mooie zonnige dag. Er zijn gelukkig opties om deze ongenode gasten buiten de deur te houden. Een veilig huis begint bij goed hang- en sluitwerk.

Certificaat
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die van je woning een fort kunnen maken, maar ook een gemiddelde bouwmarkt heeft een ruime selectie aan passende sloten en beveiliging met het politie-keurmerk Veilig Wonen. U kunt ook een certificaat krijgen voor een goed beveiligde woning, wat dan weer gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld een lagere verzekering.

Bewoond
De woning moet er ook zoveel mogelijk bewoond uit zien. Zo kan men hiervoor tijdschakelaars gebruiken op de verlichting. Daarnaast zijn er moderne trucjes zoals apparaten die de flikkering van een TV nauwkeurig nabootsen. Wie dan ook nog wat (schone) vaat op het aanrecht laat staan en een tijdschrift of boek op tafel gooit wekt al snel de indruk dat de bewoner gewoon thuis is, ook tijdens bijvoorbeeld een kerstvakantie.

Waakzaam
De buurt speelt ook een belangrijke rol om inbrekers te ontmoedigen. Steeds meer straten en wijken ontdekken namelijk de WhatsApp-groep als waakzaam communicatiemiddel. Buren kunnen elkaar zo waarschuwen bij verdachte situaties. Een waakzame buurt minder aantrekkelijk voor inbrekers. Het is daarom ook altijd verstandig om in ieder geval de directe buren te informeren wanneer u weg gaat voor langere tijd. Zij weten dan zeker dat er iets 'loos' is wanneer een inbreker in uw woning komt.